25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 13 de maig de 2010

El TERMCAT, vint-i-cinc anys al servei dels usuaris de la terminologia catalana

El Centre de Terminologia inicia una nova etapa amb voluntat innovadora

Avui, dia 13 de maig, fa vint-i-cinc anys que la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans van crear el Centre de Terminologia TERMCAT amb la finalitat de coordinar i promoure les activitats terminològiques en llengua catalana. Des de 1994  el TERMCAT és un consorci integrat per les dues institucions fundadores i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

En aquests 25 anys, el TERMCAT ha fixat més de 6.200 termes nous en català, com programari, podcàsting, coixí de seguretat, marxandatge o xauarma. El Centre ha elaborat gairebé 500 obres terminològiques tant en paper com en línia, com ara el Lèxic multilingüe de la indústria (13.000 termes), el Diccionari general de l’esport (11.000 termes) o la guia metodològica La definició terminològica, totes tres de recent publicació. El TERMCAT ofereix un servei de consultes en línia, el Cercaterm, que té a la vora de 25.000 usuaris registrats, i un servei de lliure descàrrega de productes terminològics des del seu web (www.termcat.cat).
 
L’activitat desenvolupada pel TERMCAT implica no sols el col·lectiu de lingüistes, sinó especialistes de tots els àmbits del coneixement, des de la neurociència a la gastronomia, passant per àmbits tan diversos com el de la tecnologia, l’economia o l’esport. I també té un ressò internacional, atès que el Centre, des de la seva creació, ha participat en les xarxes europees i mundials relacionades amb la llengua i la terminologia.
 
Amb la celebració del seu vint-i-cinquè aniversari el TERMCAT entra en una etapa de maduresa, en què la consolidació de la seva estructura, processos i mètodes de treball li ha de permetre fixar l’atenció cada vegada més en la societat i, específicament, en els diversos col·lectius d’especialistes, agents i usuaris que tenen un paper protagonista en la creació i la difusió de la terminologia científica i tècnica en català. El TERMCAT es proposa, doncs, facilitar elements de coordinació i de suport per a unir esforços i ser més eficaços, eficients i competitius, en un entorn global en què la gestió del multilingüisme és encara sovint vista com un cost afegit o fins i tot com un llast.
 
Els 25 anys coincideixen amb l’atorgament de la certificació ISO 9001:2008 de sistemes de gestió de la qualitat, que representa el compromís del TERMCAT per la innovació i la millora contínua a fi de continuar impulsant el progrés de la llengua catalana en els àmbits català i internacional.
 
El TERMCAT és un organisme amb participació de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que s’encarrega de coordinar i promoure les actuacions terminològiques en llengua catalana.
 


TERMCAT
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes