25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 29 d'abril de 2010

ONESCAT, una freqüència per aprendre català

Aquest matí, a l'Ajuntament de Salt, el senyor Bernat Joan, secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), la senyora Iolanda Pineda, alcaldessa de Salt, i el senyor Francesc Triola, director general de COMRàdio, han presentat en roda de premsa l'Onescat. L'Onescat és un curs de català inicial per ràdio adreçat a persones nouvingudes que no tenen cap coneixement de la llengua catalana.

ONESCAT, una freqüència per aprendre català

Un moment de la roda de premsa

En la seva intervenció, l'alcaldessa de Salt ha assenyalat que l'Onescat “permetrà que es pugui aprendre català mentre es fa una altra activitat”. En el seu torn de paraula, el senyor Francesc Triola ha destacat que el projecte “posa en valor les iniciatives que surten des de les emissores” i el senyor Bernat Joan ha remarcat que l'Onescat “és una manera fresca i desimbolta d'aprendre la llengua catalana”. Patrícia Lorena Duarte, veu de l'alumna del curs, ha intervingut també al final de la roda de premsa i ha demanat als catalans “que també ens parlin en català”.


El projecte

L'Onescat amplia i diversifica l'oferta formativa del CPNL, i l'acosta d'una manera especial al col·lectiu de persones que acaben d'arribar a Catalunya. El primer projecte del curs es va gestar a Salt l'any 2008, una proposta que va comptar amb la col·laboració de professionals de la ràdio de la comunitat llatinoamericana a Salt i a Girona. A partir d'aquesta experiència, el Consorci per a la Normalització Lingüística dissenya l’estructura i la programació de l’actual Onescat i, juntament amb COMRàdio, es materialitza tot el projecte. El CPNL aporta els continguts, l’enfocament didàctic i les veus i COMRàdio aporta els estudis per fer els enregistraments i la postproducció.

En la tria de les veus del programa, es promou la participació de personatges reals, com ara l'alumna, el voluntari i l'aprenenta. Per a les veus professionals, es tria la veu de Jordi Varela, qui va ser la veu del vídeo commemoratiu del vintè aniversari del CPNL, de Pau López com a professor i de Dolors Oliver per al comentari de llengua i cultura. Aquesta combinació dóna alhora qualitat i versemblança al producte final, que queda arrodonit amb la sintonia de Miguel Zanón.

El resultat final d'aquest treball, dut a terme al 2009, és el curs que s'ha presentat avui, l'Onescat, amb què s'ha volgut fer un pas endavant en la línia de la diversificació de l'oferta formativa, a través d’un canal com és la ràdio, per arribar a persones que no tenen coneixements de català.

L’objectiu principal de l'Onescat és fomentar el coneixement i l'ús de la llengua catalana en les situacions comunicatives quotidianes, com presentar-se o fer i respondre preguntes molt senzilles de temes personals.

El curs s’estructura en 17 programes. Cada programa té una durada d’uns 20 minuts aproximadament. Els temes dels diàlegs del curs van des de la informació personal (presentar-se, dir el nom, el lloc de residència, etc.) fins a la tria de l'habitatge, passant per l'intercanvi d'informació sobre la família o la feina, els mitjans de transport i el temps, i accions quotidianes com ara anar al metge, anar a comprar o a dinar al restaurant.


Les emissions

COMRàdio ha inclòs el curs Onescat en la seva programació d'ona mitjana LatinCOM a començament del mes d'abril, i en facilitarà l'emissió a través de La Sindicada a totes les emissores que hi estiguin interessades.

L'emissió del curs de català inicial per ràdio Onescat a LatinCOM va començar el dia 6 d'abril i va finalitzar ahir. S'ha emès de dilluns a divendres, a la 1 del migdia. A partir del dia 3 de maig es tornarà a emetre per LatinCOM cada dia, de dilluns a divendres, a les 18 h.  També emeten l’Onescat Ràdio Sant Vicenç (Sant Vicenç dels Horts) i Ràdio Vitamènia (Santa Maria Palautordera). Ràdio Tortosa començarà a emetre l'Onescat al mes de setembre.

Altres emissores de COMRàdio, Ràdio Foradada, CAM Ràdio (Camarles), Ràdio Santa Perpètua, Ràdio Esparreguera, Ràdio Rubí, Ràdio Barberà i Canal Blau s'han interessat en el projecte i el començaran a emetre properament.

El CPNL ha recollit en un espai web específic (http://www.cpnl.cat/onescat) la informació i la documentació del curs, des d'on s'informa de les emissores que l’emeten i els horaris d’emissió. També s'hi poden consultar els arxius de so amb els guions dels programes.


Àrea de Comunicació i COMRàdio
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes