25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 23 d'abril de 2010

Parelles lingüístiques d’Osona reciten al Parlament textos de Verdaguer, Martí i Pol, i Anglada

El Parlament va acollir ahir un espectacle poètic en què onze parelles lingüístiques del Centre de Normalització Lingüística (CNL) d’Osona van interpretar textos de Jacint Verdaguer, Miquel Martí i Pol i Maria Àngels Anglada.

Parelles lingüístiques d’Osona reciten al Parlament textos de Verdaguer, Martí i Pol, i Anglada

Amb veu nova, les velles paraules

El germà de Martí i Pol, Ramon, és un dels voluntaris lingüístics que va participar en l’espectacle, que uneix les veus i els accents de catalans amb els de marroquins, ghanesos, bolivians, colombians, italians, francesos o madrilenys que no solament aprenen català, sinó que afronten el repte de recitar en aquesta llengua fragments d’obres poètiques.

El nom de l’espectacle, ‘Amb veu nova, les velles paraules’, prové d’un vers que Anglada dedicà a Verdaguer i que simbolitza la vinculació a la terra i el relleu generacional, és a dir, la incorporació de les generacions joves a la llengua i la literatura, relleu a què avui també s’afegeixen persones que han emigrat a Catalunya i que veuen en la llengua una manera d’integrar-s’hi.

El president, Ernest Benach, i el secretari de Política Lingüística de la Generalitat i president del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Bernat Joan, van inaugurar l’acte, que s’emmarca també en la celebració del vintè aniversari del CPNL.

En el seu discurs, Benach, citant Joan Fuster, va dir que “la nostra llengua és la nostra pàtria”, i va assegurar que “una llengua és forta i creix en salut quan els qui la saben la parlen, i els qui no, l’aprenen”. Així mateix, va raonar la necessitat que es llegeixi més: “Demà, diada de Sant Jordi, es vendran moltes roses, i sobretot molts llibres, però per aspirar a ser un país culturalment ric i potent, i en això hem de ser molt ambiciosos, perquè es tracta d’un dels grans pilars sobre el quals se sustenta qualsevol nació, hem de llegir molt més del que ho fem, hem de consumir cultura.” Finalment, va agrair la feina del CNL d’Osona i la de totes les persones que han fet possible l’espectacle, “ciutadans nascuts al país i ciutadans que han vingut de fora, però catalans tots”.

D’altra banda, Joan va assegurar que l’acte “és una bona mostra de com s’articula i funciona el Voluntariat per la llengua”, i va expressar el desig que encoratgi els ciutadans a “apuntar-s’hi de manera reglada, i, si no, a compartir la llengua catalana amb totes les persones, siguin d’on siguin i vinguin d’on vinguin”.

A l’espectacle, que va omplir la sala auditori, hi van assistir el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, i diversos diputats.

El Voluntariat per la llengua, les parelles lingüístiques, és un programa de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat i el CPNL. Es va posar en marxa el 2003 i enguany superarà les cinquanta mil parelles lingüístiques a tot el Principat. El programa posa en contacte una persona que habitualment parla en català amb una altra que en té coneixements bàsics i el vol aprendre a parlar.


Parlament de Catalunya i CPNL

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes