25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 20 d'abril de 2010

25a Fira del Llibre en Català a Molins de Rei

Enguany se celebra la 25a Fira del Llibre en Català a Molins de Rei, l'objectiu de la qual és la divulgació i la promoció del català i, en concret, del llibre en català.

25a Fira del Llibre en Català a Molins de Rei

Primer cartell de Sant Jordi (1985).

Aquest any se celebra la 25a Fira del Llibre en Català a Molins de Rei, 25 anys d’una iniciativa que té com a objectiu la divulgació i la promoció del català i, en concret, del llibre en català. La celebració d’un vint-i-cinquè aniversari d’una activitat d’aquest tipus mai no hauria estat possible sense la col·laboració inestimable de les llibreries de la vila que, any rere any, hi han donat el seu suport i han exposat a les parades exclusivament llibres escrits en català.

D’ençà que va començar la Fira, l’any 1985, han estat molts els actes que s’hi han organitzat al voltant. Els primers anys, la celebració de la diada de Sant Jordi es concentrava el mateix dia 23 d’abril, però tal com anaven succeint-se les diferents edicions, la implicació de les entitats de la vila ha estat més importat, fins al punt que el gran nombre d’activitats que es duen a terme han fet possible convertir aquest esdeveniment en la Setmana de Sant Jordi.

Durant aquest període de 25 anys que ara commemorem hi ha hagut tot tipus d’activitats i l’entorn social també ha canviat. Els cartells que cada any han difós la Fira del Llibre en Català i Sant Jordi són testimoni d’aquesta evolució i recullen aspectes puntuals de les vivències de cada moment: reivindicacions culturals, polèmiques sobre la llengua, celebracions de tot tipus d’esdeveniments, l’arribada de població amb orígens diversos i, tot això, acompanyat sempre  d’al·lusions al drac, la rosa i el llibre com a elements característics d’aquesta diada. El cartell d’enguany ha tornat a fer evident una nova realitat i ens planteja la proximitat del pas del llibre en paper al llibre digital.

Els actes de la 25a Fira del Llibre en Català començaran el dimecres 21 amb la inauguració de l’exposició “40 anys del PSAN i de l’independentisme català” i la xerrada “Història amagada de la resistència. Del Front Nacional de Catalunya al naixement de l’independentisme modern”, organitzats per l’Ateneu Mulei. Aquest mateix dia, la Biblioteca Pau Vila, en col·laboració amb el Servei Local de Català, oferirà les lectures en veu alta “Veus d’arreu del món”. El dijous 22 tindrà lloc la conferència “Una aproximació a l’occità d’Aran: l’aranès” i la presentació literària Obra feta, 2005-2010, a càrrec del molinenc Adrià Sàbat i Galceran, organitzades pel Servei Local de Català i l’Ateneu Mulei, respectivament.  El divendres 23, la plaça de la Creu s’omplirà de parades de llibres i de roses, i hi haurà ballada de sardanes, tallers, intercanvi de punts de llibre, l’activitat passallibres (bookcrossing) i la presentació d’una revista a la Sala Gòtica. La jornada finalitzarà amb la projecció de la pel·lícula Shutter Island al Foment Cultural i Artístic, organitzada per Cine Club Hal 2002. Dissabte 24 tindran lloc el Concert de Sant Jordi, a càrrec de les corals Crescendo, Orfeó Enric Morera i Quòdlibet Grup Coral, i la III Mostra de Teatre Amateur, amb l’obra La boja de Chaillot, del grup Quatre per Quatre. I, finalment, diumenge 25 el grup Xarxa presentarà l’espectacle de teatre Mago manu show, de la companyia Mago Manu, i la Traska Truska oferirà un concert amb Horacio Fumero i Pedro Javier González dins el cicle de música Contrabaix.

 


Servei Local de Català de Molins de Rei
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes