25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 3 de març de 2010

El Servei Local de Català de Sant Andreu de la Barca dedica el Dia Internacional de la Llengua Materna a difondre l'occità de la Vall d'Aran

El Servei Local de Català de Sant Andreu de la Barca dedica el Dia Internacional de la Llengua Materna a difondre l'occità de la Vall d'Aran

La xerrada-tertúlia de "La llengua de la Vall d'Aran".

El 25 de febrer, a la Sala de Conferències de les Escoles Velles, la professora d’aranès Anna Piqué va fer una xerrada-tertúlia amb el títol “La llengua de la Vall d’Aran”, en el marc del Dia Internacional de la Llengua Materna (21 de febrer).

Com ja és habitual des de fa uns anys, el Servei Local de Català de Sant Andreu de la Barca celebra aquest dia amb activitats diverses que els alumnes treballen a l’aula i que s’adeqüen a cadascun dels nivells dels diferents cursos que es fan (des de l’Inicial fins al de Suficiència). A més d’aquestes activitats internes de classe, també es porta a terme una xerrada per commemorar aquest dia a la qual es convida a assistir als alumnes i que es fa oberta a tota la població en general. 

La xerrada-col·loqui va estar dedicada enguany a l’aranès, denominació amb la qual és coneguda la llengua occitana a la Vall d’Aran. El cas de l’Aran es tracta d’un cas únic al territori ja que és la llengua oficial amb menys parlants de l’Estat espanyol (4.000) tot i que el domini lingüístic el formen 4.000.000 de parlants si hi afegim els parlants d’aquesta llengua dels estats de França i Itàlia.

La Vall d’Aran era fins ara l’únic territori oficialment trilingüe de l’Estat espanyol. Aquesta oficialitat s’ha fet extensiva a tot el territori del Principat de Catalunya a partir de l’Estatut d’Autonomia del 2006, cosa que vol dir que tots els ciutadans poden utilitzar aquesta llengua en les seves relacions amb les administracions públiques.

Rosa Monforte, responsable del servei, en va fer la presentació, i la regidora d’Educació, M. Antonia Borbón, va cloure l’acte.

La xerrada va versar sobre el territori de l’Aran i la ponent en va fer una aproximació històrica, lingüística, cultural i musical. Hi va haver diverses intervencions del públic, la qual cosa va fer l’acte molt més dinàmic i amè. Algunes de les intervencions es van fer en aranès, ja que a més d’Anna Piqué, es va donar el fet que hi havia alguns aranesos més assistents a l’acte. 

Anna Piqué té una llarga experiència docent tant a l’ensenyament primari com secundari, és especialista en diferents matèries: llengua catalana, francesa, aranesa, història. Actualment és assessora de llengua i cohesió social del departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i està treballant en la seva tesi doctoral sobre Felip Aner d’Esteve, un diputat aranès a les Corts de Cadis.


Servei Local de Català de Sant Andreu de la Barca

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes