25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 3 de febrer de 2010

Creixen un 9% les inscripcions als cursos de català a Barcelona

Augmenta el nombre de persones nascudes fora de Catalunya en els nivells elementals, intermedis i de suficiència

Durant el 2009, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona va registrar 40.088 inscripcions als cursos de català per a adults, un 9% més que l'any 2008. Els nivells bàsics i elementals van ser els que van créixer més, un 13% i un 11% respectivament.

Creixen un 9% les inscripcions als cursos de català a Barcelona

El director del CNL de Barcelona, Toni Mataix, va explicar l'activitat del Centre en roda de premsa, l'1 de febrer passat.

El 72 % de les persones que es van inscriure als cursos de català a Barcelona l'any passat eren nascudes a l'estranger. En aquest sentit, destaca la incorporació progressiva d'alumnes nascuts fora de Catalunya en els nivells més alts, de tal manera que en els darrers cinc anys han crescut un 20% en el nivell elemental, un 11% en l'intermedi i un 7% en el de suficiència.

Als cursos d'acolliment lingüístic, de nivell bàsic, s'hi van inscriure persones de 168 nacionalitats diferents i en total s'hi van fer 28.771 inscripcions, un 13% més que el 2008. D'aquestes inscripcions als cursos de nivell bàsic, el 51% va correspondre a alumnes procedents d'Amèrica del Sud. Bolívia en primer lloc, seguit de Perú, van ser els països d'on provenien més alumnes; Marroc es va situar en el novè lloc i Pakistan en el desè.

Pel que fa a les dades de seguiment dels cursos, En els nivells bàsics, dels gairebé 25.000 alumnes que van començar un curs, el van acabar un 68% i, d'aquests, un 89% el van aprovar. En els nivells elemental, intermedi i de suficiència, la taxa d'abandonament es va situar en un 8% i un 93% dels alumnes que van arribar al final del curs, el van aprovar.

El CNL de Barcelona va organitzar 221 cursos d'acolliment lingüístic a entitats de la ciutat, amb un total de 5.801 inscripcions, un 26% més que l'any anterior.

Cursos de català per a persones de parla xinesa

El Centre ha continuat potenciant l'oferta de cursos adaptada a les necessitats del col·lectiu xinès establert a la ciutat. Per aquest motiu. s'ha creat el dossier d'aprenentatge Barcelona Nihao!, curs inicial de català per a xinesos. Sector restauració, que se suma als dos cursos específics ja existents adreçats a persones de parla xinesa: un per al sector del comerç i l'altre, de caràcter introductori al coneixement de la llengua catalana. Durant el 2009, 427 alumnes procedents de la Xina es van inscriure a cursos de català.

D'altra banda, l'any passat es van dur a terme 11 cursos del programa Català a taula adreçats a cambreres i cambrers, en els quals s'hi van inscriure 254 persones. En total, més d'un miler d'alumnes s'han inscrit als cursos de Català a taula des que l'any 2006 es va posar en marxa aquest programa.

Finalment, el 2009 es van constituir 1.908 parelles lingüístiques a la ciutat de Barcelona, un 14% més que l'any anterior. 


Centre de Normalització Lingüística de Barcelona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes