25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 2 de febrer de 2010

El Consorci augmenta en un 13% les inscripcions als cursos de català per a adults

El CNL de Barcelona supera les 40.000 inscripcions als cursos

Prop de 5.000 cursos de català i més de 126.000 inscripcions als cursos de català a tot Catalunya el 2009, són les principals dades de l'activitat del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), que l'1 de febrer es van presentar en roda de premsa, juntament amb el balanç de l'activitat de l'any passat del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona.

El Consorci augmenta en un 13% les inscripcions als cursos de català per a adults

Paquita Sanvicén, Bernat Joan, Carles Martí i Toni Mataix a la roda de premsa celebrada l'1 de febrer.

El director del CNL de Barcelona, Toni Mataix, va destacar les 168 nacionalitats diferents dels alumnes que assisteixen als cursos d'acolliment lingüístic a la ciutat de Barcelona, així com l'augment progressiu de persones nascudes fora de Catalunya que s'inscriuen als cursos dels nivells elementals, intermedis i de suficiència.

Mataix va assenyalar que un 68% de les persones que s'inscriuen als cursos d'acollment lingüístic a la ciutat els acaben i, d'aquestes, un 89% n'assoleix els continguts. Pel que fa als nivells elementals, intermedis i de suficiència, acaben els cursos un  93% de les persones que s'hi inscriuen, de les quals aproven un 92%.

La directora de Planificació i Foment de la Secretaria de Política Lingüística, Paquita Sanvicén, va fer un balanç de les dades globals de l'activitat del Consorci a tot Catalunya l'any 2009. Pel que fa als cursos de català per a adults, va destacar que aquest curs 2008-2009 hi ha hagut un total de 126.430 inscrits als 4.843 cursos que s’han impartit. En la seva intervenció, va posar èmfasi en el resultat dels plans d'acolliment lingüístic que es desenvolupen des de l'any 2006 arreu de Catalunya. Aquest 2009, un 88% dels inscrits als cursos inicials i bàsics del Consorci són nats a l'estranger. En paraules seves: “El Consorci és un referent en acolliment lingüístic no només per aprendre català sinó per anar més enllà en un aprenentatge de cohesió i de cultura”. També va fer esment del Parla.cat, on s'han inscrit fins ara un total de 40.626 persones, la majoria usuaris joves, de 91 països diferents. Pel que fa al Voluntariat per la llengua, l'any 2009 s'han superat les 10.500 parelles i s'ha continuat estenent el programa a col·lectius específics, com ara els centres penitenciaris.

Carles Martí, videpresident del Consorci i primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, va recordar que “aprendre una llengua no vol dir desaprendre'n cap altra” i que “les institucions que representem tenen clar que fomentar el català ha de ser un servei bàsic”. En aquest sentit, va destacar també l'esforç pressupostari del Govern de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona.

Finalment, el Secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, va posar èmfasi en la història del Consorci, que aquest any 2009 ha celebrat els seus 20 anys: “una història d'èxit basada en una col·laboració estreta entre ajuntaments, consells comarcals, diputacions i Govern. Una imbricació que ha permès dur endavant el projecte de país: que totes les persones tinguin accés al coneixement de la llengua catalana.”. Joan va agrair l'esforç dels ajuntaments per incrementar les dotacions pressupostàries al Consorci i al personal del CPNL el seu “plus de dedicació humana”.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.


Centre de Normalització Lingüística de Barcelona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes