25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 1 de febrer de 2010

El Consorci augmenta en un 13% les inscripcions a cursos de català per a adults

Prop de 5.000 cursos i més de 126.000 inscripcions als cursos de català del Consorci l'any 2009

Bernat Joan, secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), i Carles Martí, primer tinent d’alcalde de Benestar i Cohesió Territorial de l’Ajuntament de Barcelona i president del Consell del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona, acompanyats de Paquita Sanvicén, directora de Planificació i Foment de la Secretaria de Política Lingüística, i Toni Mataix, director del CNL de Barcelona, han presentat avui en una roda de premsa el balanç de l'activitat del CPNL 2009 i la memòria 2009 del CNL de Barcelona.

El Consorci augmenta en un 13% les inscripcions a cursos de català per a adults

Imatge de la roda de premsa

Toni Mataix ha presentat la memòria d’activitats 2009 del CNL de Barcelona, i ha destacat les 168 nacionalitats diferents dels alumnes que assisteixen als cursos d'acolliment lingüístic de Barcelona i l'augment progressiu de persones nascudes fora de Catalunya que s'inscriuen als cursos dels nivells elementals, intermedis i de suficiència.

En segon lloc, Paquita Sanvicén ha fet un balanç de les dades globals de l'activitat del Consorci a tot Catalunya l'any 2009. Pel que fa als cursos de català per a adults, ha destacat que aquest curs 2008-2009 hi ha hagut un total de 126.430 inscrits als 4.843 cursos que s’han impartit. En la seva intervenció, ha posat èmfasi en el resultat dels plans d'acolliment lingüístic que es desenvolupen des de l'any 2006 arreu de Catalunya. Aquest 2009, un 88% dels inscrits als cursos inicials i bàsics del Consorci són nats a l'estranger. En paraules seves: “El Consorci és un referent en acolliment lingüístic no només per aprendre català sinó per anar més enllà en un aprenentatge de cohesió i de cultura”. També ha fet esment del Parla.cat, on s'han inscrit fins ara un total de 40.626 persones, la majoria usuaris joves, de 91 països diferents. Pel que fa al Voluntariat per la llengua, l'any 2009 s'han superat les 10.500 parelles i s'ha continuat estenent el programa a col·lectius específics, com ara els centres penitenciaris.

En la seva intervenció, Carles Martí ha recordat que “aprendre una llengua no vol dir desaprendre'n cap altra” i que “les institucions que representem tenen clar que fomentar el català ha de ser un servei bàsic”. En aquest sentit, ha destacat també l'esforç pressupostari del Govern de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona.

Finalment, Bernat Joan ha posat èmfasi en la història del Consorci, que aquest any 2009 ha celebrat els seus 20 anys: “una història d'èxit basada en una col·laboració estreta entre ajuntaments, consells comarcals, diputacions i Govern. Una imbricació que ha permès dur endavant el projecte de país: que totes les persones tinguin accés al coneixement de la llengua catalana.”. Per acabar, Bernat Joan ha agraït l'esforç dels ajuntaments per incrementar les dotacions pressupostàries al Consorci i al personal del CPNL el seu “plus de dedicació humana”.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.


Àrea de Comunicació
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes