25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 21 de gener de 2010

El serveis local i comarcal de català s’unifiquen en el nou Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès

Pere Regull, alcalde de Vilafranca, Jordi Girona, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, i Bernat Joan, president del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), van signar un conveni entre els tres ens que permet unificar els serveis local i comarcal de català i crear el nou Servei de Català (SC) de Vilafranca i l’Alt Penedès.

El serveis local i comarcal de català s’unifiquen en el nou Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès

Un moment de l'acte

Tot i agafar aquesta nova denominació, l’SC continuarà formant part del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Alt Penedès i el Garraf i oferirà els mateixos serveis als usuaris que havien prestat fins ara els antics serveis local i comarcal. D’aquesta manera, culmina un procés que permetrà rendibilitzar recursos i agilitar la gestió interna a fi de millorar la prestació de serveis a la ciutadania.

Treball conjunt
El 1990, arran de la incorporació de l’Ajuntament de Vilafranca al CPNL, es va crear el Servei Local de Català i, dos anys més tard, quan el Consell Comarcal va entrar a formar part del CPNL, va néixer el Servei Comarcal de Català. Encara que fossin dos serveis diferents, tots dos formaven part del mateix Consorci (i del mateix CNL) i, per tant, tenien el mateix objectiu de fomentar l’ús social del català i estendre’n el coneixement, treballaven els mateixos àmbits d’actuació (un a la capital i l’altre a la resta de la comarca) i oferien els mateixos serveis a la ciutadania (per exemple, des de l’inici van fer una oferta unificada de cursos de català).

El 2004, aquest treball comú es va reforçar pel fet que els dos serveis van començar a compartir el mateix local, ja que fins aleshores havien treballat en dependències separades (després de situar-se en diversos llocs provisionals, el juliol passat finalment van estrenar un local nou). Aleshores també es va donar l’impuls definitiu per fusionar del tot els dos serveis, unificant el nom i compartint la mateixa gestió interna (administració, gestió pressupostària i de personal, etc.). El procés, doncs, ha culminat amb la signatura del conveni d’unificació, que va tenir lloc el 19 de gener, al local de l’SC de Vilafranca i l’Alt Penedès.

Servei de Vilafranca i l’Alt Penedès
L’àmbit d’actuació del Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès s’estén a tota la comarca de l’Alt Penedès (llevat de Sant Sadurní, que té un servei propi) i està situat al carrer de Pere el Gran, 32, de Vilafranca.

Els principals serveis que ofereix són els cursos de català per a adults, l’organització del programa Voluntariat per la llengua, les actuacions relacionades amb l’acolliment lingüístic (per fomentar i estendre el coneixement i l’ús del català en les persones que acaben d’arribar a la comarca), el treball en l’administració local i comarcal, els plans destinats a empreses, comerços i establiments de restauració, les actuacions en associacions i la difusió de recursos lingüístics.


El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.

Vilafranca del Penedès, 19 de gener de 2010


CNL de l’Alt Penedès i el Garraf
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes