25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 10 de juliol de 2006

50.000 estrangers assistiran a cursos de català per a adults durant aquest any

En aquests moments hi ha gairebé 35.000 inscripcions d’alumnes estrangers. A aquesta xifra, caldrà sumar-hi les inscripcions als cursos d’estiu i de l’octubre
50.000 estrangers assistiran a cursos de català per a adults durant aquest any

Un moment de la roda de premsa

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Joaquim Nadal, el secretari de Política Lingüística, Sixte Moral, i la secretària per a la Immigració, Consol Prados, han presentat avui els 22 plans d’acolliment lingüístic per a persones adultes que es desenvolupen a través de la xarxa de centres del Consorci per a la Normalització Lingüística. En el marc d’aquests 22 plans d’acolliment, el Consorci ha signat 128 convenis: 116 amb Ajuntaments i 12 amb consells comarcals. La previsió és que aquesta xifra augmenti fins a finals d’any.

Aquests plans responen a la voluntat del Govern de fer que la llengua catalana faciliti la integració social dels immigrants. Aquest és un objectiu ja explicitat en el Pla de ciutadania i immigració aprovat pel Govern de la Generalitat el passat 2005. Durant la roda de premsa, el conseller Joaquim Nadal ha destacat que el Govern està posant els mitjans necessaris per aconseguir la major cohesió social en un moment on destaca la presència de persones que arriben provinents d’altres països i que per aconseguir-ho es treballa de forma interdepartamental amb la intenció de cobrir les diferents necessitats des de tots els àmbits. “Des de l’arribada al Govern el que hem fet es lluitar contra la paradoxa que existia fa tres o quatre anys quan hi havia més demanda que oferta de cursos en català per persones estrangeres. El que estem fent es que això no succeeixi, per això, a més de l’esforç polític i social aquest any s’ha fet un esforç econòmic especial per reforçar aquesta política lingüística integradora”, ha concretat.

Els 22 plans d’acolliment lingüístic combinen l’ensenyament de la llengua catalana amb les activitats de coneixement cultural i de l’entorn. Els plans també busquen la implicació i coordinació de les diferents administracions (Generalitat, ajuntaments, consells comarcals i diputacions) amb organitzacions que treballen amb la immigració.

La principal actuació emmarcada en els plans d’acolliment és l’oferta de cursos de llengua catalana de nivell inicial i bàsic. El Pla d’acció de política lingüística 2005-06 es fixava com a objectiu arribar a la xifra de 50.000 inscripcions d’alumnes estrangers a final de l’any 2006. En aquests moments el nombre és de 34.959 (70%), i amb les inscripcions als cursos d’estiu i la matriculació de l’octubre es preveu que s’assoleixin les previsions del Pla.

Els plans d’acolliment, inclouen a més dels cursos de català, altres activitats relacionades amb la llengua i la cultura catalanes com la potenciació del programa Voluntaris per la llengua (un voluntari destina una hora a la setmana a conversar amb un aprenent de català perquè pugui practicar la llengua); visites culturals, participació en festes tradicionals, itineraris per barris, etc.


El Govern invertirà 4 milions extres el 2006

Per tal de fer front a aquests objectius, l’any 2006 la Secretaria de Política Lingüística ha fet una aportació extraordinària al Consorci per a la Normalització Lingüística en concepte d’acolliment lingüístic que arribarà als 4 milions d’euros a finals d’any. A aquesta quantitat s’hi han d’afegir els 11,4 milions que la Secretaria de Política Lingüística aporta al Consorci per al seu funcionament ordinari.

Per altra banda, el Departament de Benestar i Família, a través de la Secretaria per a la Immigració, ha aportat 500.000 euros al Consorci per a la Normalització Lingüística per finançar cursos a associacions d’immigrants organitzats pel Consorci. Cal destacar també la convocatòria del Departament de Benestar i Família d’una ordre de subvenció de 450.000 euros adreçada als ens locals de Catalunya per al desenvolupament de programes i accions d’acollida i integració de persones estrangeres i immigrades, que inclou l’organització d’activitats d’acolliment lingüístic.Secretaria de Política Lingüística
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes