25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 27 de juny de 2006

Aquest dijous s’inaugura a Vic la nova seu del Centre de Normalització Lingüística d’Osona

El nou espai compta amb una aula d’autoaprenentatge equipada informàticament, altres aules espaioses i polivalents i una aula adaptada per a la celebració d’actes públics

L’alcalde de Vic, Jacint Codina, i el secretari de Política Lingüística, Sixte Moral, inauguraran aquest dijous la nova seu del Centre de Normalització Lingüística d’Osona, que està ubicada al carrer Pla de Balenyà, de Vic. L’espai, de nova construcció, l’ha proporcionat l’Ajuntament de Vic i s’ha concebut expressament per allotjar la seu del Centre de Normalització Lingüística (CNL).

El nou centre compta amb una aula d’aprenentatge equipada informàticament, diverses aules espaioses i polivalents, i una aula adaptada per a la celebració d’actes públics. El CNL d’Osona és un centre de normalització lingüística d’àmbit comarcal i té seu a Centelles, Manlleu, Torelló, Vic i al Consell Comarcal.

La Generalitat de Catalunya, en el Pla d'Acció 2005-2006, té com un dels seus objectius estratègics prioritaris reforçar les capacitats d’acolliment i capacitació lingüístiques per a la població adulta nouvinguda, perquè suposa una inversió de futur en cohesió social i progrés.

L'Ajuntament de Vic, per la seva banda, és un dels nombrosos ens locals que han fet també una aportació extraordinària per a activitats culturals i lingüístiques per fomentar l’ús social de la llengua entre la població immigrada.

Fruit d'aquesta implicació de les diverses administracions que conformen el CPNL, aquest any 2006 es desenvoluparan plans d'acollida lingüística a nombrosos municipis, un dels quals se signarà a Vic.

 

Signatura del conveni per desenvolupar el pla d’acollida lingüística entre l’Ajuntament de Vic i el Consorci per la Normalització Lingüística

En un acte previ a la inauguració del nou Centre, l’alcalde de Vic i el secretari de Política Lingüística signaran un conveni de col·laboració per portar a terme el nou pla d’acollida lingüística. 

El conveni parteix de la voluntat de treballar conjuntament per millorar la competència comunicativa de tots els col·lectius d’immigrants que no entenen la llengua catalana, com a recurs bàsic de cohesió social. Les parts es comprometen a coordinar-se entre elles i, si escau, amb altres organitzacions, per tal de racionalitzar i gestionar adequadament les actuacions i els recursos de què es disposi, amb  l’objectiu d’afavorir la comprensió de la llengua catalana, la relació comunicativa i la integració de les persones immigrades en el context social, cultural i lingüístic de Vic.

Manlleu i Vic han estat dues de les localitats en què s’ha experimentat durant el període 2005-2006 dos plans pilot per a l'impuls del coneixement i l'ús de la llengua catalana i també s’ha col·laborat en l’aplicació del plans d’entorn.


El CNL d'Osona inicia la seva activitat l'any 1989 a la ciutat de Vic, on hi té la seu, i l'any 1992  s'amplia el CNL a tota la comarca, amb la integració del Consell Comarcal d'Osona i dels ajuntaments de Centelles, Manlleu i Torelló. L'Ajuntament de Vic és membre fundador del Consorci per a la Normalització Lingüística.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.

 

 

 


Oficina de Premsa de la Secretaria de Política Lingüística
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes