25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 12 de novembre de 2009

Un projecte de signatura electrònica digital de l’empresa Healthsign rep el Premi a l’excel·lència en el tractament lingüístic

El delegat del Govern, Jordi Martinoy, va lliurar aquest premi que patrocina la Secretaria de Política Lingüística en el marc del Fòrum de Noves Tecnologies de les comarques de Girona

Ahir dimecres al vespre va tenir lloc el lliurament del Premi a l’excel·lència en el tractament lingüístic en programes informàtics i webs, patrocinat per la Secretaria de Política Lingüística. El guardó forma part dels premis del Fòrum E-tech de Girona, que celebren la seva setena edició.

A diferència de les edicions anteriors, enguany els premis han reduït les categories a 4: Premi a la difusió de les TIC, Premi a la recerca i innovació en TIC, Premi a la millor iniciativa en administració local i Premi a l’excel·lència en el tractament lingüístic en programes informàtics i webs. Aquesta darrera és una categoria transversal a la qual opten tots els projectes presentats a les altres categories.

El delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, va lliurar el Premi a l’excel·lència en el tractament lingüístic al projecte Healthsign (signatura electrònica professional) de l’empresa Healthsign S.L. El jurat, format per representants de la Secretaria de Política Lingüística i del Consorci per a la Normalització Lingüística, ha valorat sobretot la important repercussió pública que pot tenir aquest producte en català, i de manera especial la seva aplicació al sector sanitari, ja que afecta 17.000 professionals de la salut, tant de l’àmbit públic com privat, als quals es preveu dotar de signatura electrònica reconeguda per ser identificats dins la xarxa. El jurat ha destacat que es tracta d’un producte pioner que afronta una problemàtica tan essencial com la seguretat de la informació digital, i també ha tingut en compte el valor exemplar que pot tenir en altres sectors professionals.

A nivell general, el jurat fa una valoració global molt positiva de l’ús de la llengua catalana als 18 projectes analitzats perquè el català és present en 16 dels projectes, en la pràctica totalitat com a llengua per defecte o llengua única. Cal dir també que la qualitat lingüística i comunicativa general és notable.

Els criteris de valoració de les propostes han estat els que es preveuen en les bases de la convocatòria:

 • Adaptació de les llengües utilitzades en el producte als seus destinataris potencials.
 • Que el català sigui la llengua que aparegui per defecte.
 • Que la versió catalana dels programes, si n’hi ha més d’una, sigui íntegra, i, en el cas dels webs, que s’hi pugui navegar totalment en català.
 • Que tota la interacció amb l’usuari es pugui fer en català.
 • Bona qualitat lingüística i comunicativa del producte.
 • Ús de tècniques d’internacionalització de programari o altres tecnologies lingüístiques innovadores.
 • Sector amb poca presència de la llengua catalana.
 • Component d’impacte, bé per l’amplitud de destinataris que pot afectar, bé per l’exemplaritat del producte en el sector

Secretaria de Política Lingüística

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Google +
 • Twitter
 • Netvibes