25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 4 de novembre de 2009

Inauguracions a Vilafranca

El Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès aprofita l’inici dels cursos i del Voluntariat per la llengua per inaugurar el local nou.

Inauguracions a Vilafranca

Des de fa uns quants anys, el Servei de Català celebra el començament dels cursos de català per a adults i la represa del programa Voluntariat per la llengua organitzant un acte que serveix per donar relleu a l’inici de dues de les principals activitats que porta a terme el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) durant l’any. Enguany, a aquesta celebració, s’hi afegeix un fet singular: el nou local on està situat el Servei de Català. Així doncs, la inauguració del local i l’inici dels cursos i del Voluntariat se celebraran el 12 de novembre vinent, a partir de les set de la tarda, a les dependències del carrer de Pere el Gran, 32.

Inauguració

Un dels atractius que oferirà l’acte del dia 12 serà l’espectacle “Rondalles de la nostra terra”, a càrrec de Jordina Biosca i Mònica Torra. Totes dues ens explicaran rondalles catalanes, de terra endins, del litoral o dels Pirineus, sobre el caràcter català o l’origen de topònims i costums de casa nostra.

Simultàniament, es projectarà un DVD que s’ha elaborat sobre el I Aplec del Voluntariat per la llengua i dels cursos de català, que el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Alt Penedès i el Garraf va organitzar el mes de juny passat a Olèrdola, juntament amb algunes imatges d’altres activitats relacionades amb el Voluntariat per la llengua. Tot plegat, presentat en forma de circuit, servirà perquè els assistents recorrin i coneguin les dependències del servei.

Finalment, hi haurà un refrigeri per a les persones que hi hagin assistit.
L’acte, que és obert a tothom però és especialment destinat als alumnes dels cursos i als participants en el Voluntariat, comptarà amb la presència de representants de l’Ajuntament de Vilafranca, del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf.

Local nou

Des del començament de juliol d’aquest any, el Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès es troba al carrer de Pere el Gran, número 32, primer pis, a l’edifici que fa cantonada amb l’avinguda d’Eugeni d’Ors, als baixos del qual hi ha Creu Roja Vilafranca.
Després de passar més de cinc anys en llocs provisionals, finalment el servei compta amb un local propi que s’ha rehabilitat per encabir les dependències del mateix servei de català i de la direcció del CNL, tres aules destinades als cursos de català que fins ara s’impartien a l’Escorxador o a l’IES Eugeni d’Ors (dues amb capacitat per acollir 30 persones i una per a 25) i una sala de reunions. En total, 205 m2 d’ús exclusiu del CNL.
A banda d’anar al local nou, per posar-se en contacte amb el Servei de Català es pot trucar al telèfon 93 890 61 79 o bé escriure un correu a l’adreça electrònica: slcvilafranca@cpnl.cat.

En l’adequació i manteniment del local, hi han intervingut l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

Voluntariat

El Voluntariat per la llengua és un projecte de participació que té la voluntat d’impulsar i d’estendre l’ús social del català en tots els àmbits. El funcionament és molt senzill: es tracta de posar en contacte persones que voluntàriament estiguin disposades a destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 10 setmanes) a conversar en català amb unes altres que necessiten millorar l’expressió de l’idioma. Per participar en el programa, les persones que no parlen català (aprenents) han de tenir un nivell mínim de llengua oral que possibiliti dur a terme una conversa amb més o menys fluïdesa. Pel que fa a les persones catalanoparlants (voluntaris), només han de mantenir la conversa en català amb naturalitat. El programa s’adreça només a persones majors d’edat.

Cursos presencials i a distància

Els cursos de català per a adults ofereixen diferents modalitats d’aprenentatge. D’una banda, les persones que no entenen la llengua (habitualment, perquè acaben d’arribar a Catalunya) troben els cursos d’iniciació al català oral. A partir d’aquí, l’alumnat pot accedir a cursos orientats a la llengua parlada: són els nivells bàsics i elemental. Finalment, hi ha els nivells orientats a la llengua escrita: els intermedis i els de suficiència. Aquests últims es poden seguir en la modalitat presencial o bé a distància. Els cursos que imparteix el CPNL estan homologats amb les titulacions que expedeix la Secretaria de Política Lingüística. Així doncs, la prova final dels cursos bàsics, elementals, intermedis o de suficiència permet obtenir un títol oficial, que equival als nivells A, B o C de català.

Full de difusió inauguració nou local


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes