25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 27 d'octubre de 2009

Jordi Pujol parlarà de l’estat de la llengua catalana en una conferència a Sant Sadurní

L’acte inicia els cursos de català i l’organitzen l’Ajuntament i el CNL de l’Alt Penedès i el Garraf.

Jordi Pujol parlarà de l’estat de la llengua catalana en una conferència a Sant Sadurní

El president Jordi Pujol farà una conferència a Sant Sadurní per parlar de l’estat de la llengua catalana a Catalunya. L’acte, que començarà a les vuit del vespre, tindrà lloc el dia 10 de novembre al Casal d’Entitats i està organitzat per l’Ajuntament i el CNL de l’Alt Penedès i el Garraf.

Aquesta conferència, titulada El català, pilar bàsic de Catalunya. Com l’hem de defensar?, s'emmarca en l’inici dels cursos de català 2009-2010 i és oberta a tot el públic, però hi són convidats especialment l’alumnat i les persones que participen en el programa del Voluntariat per la llengua.

Breu biografia

Jordi Pujol neix el 9 de juny de 1930 a Barcelona. És casat amb Marta Ferrusola, amb qui té 7 fills. És doctor en medicina per la Universitat de Barcelona i domina el català, el castellà, el francès, l’anglès, l’alemany i l’italià.

El 24 d’abril de 1980 és investit per primera vegada president de la Generalitat de Catalunya i el 16 de desembre de 2003 deixà la presidència després de 23 anys ininterromputs.

Jordi Pujol explica, en més d'una ocasió, que quan tenia 11 anys va contemplar un paisatge desfet per la Guerra Civil, i el seu oncle i un amic van comentar: "caldran molts anys per refer tot això". A partir d'aquí Pujol pensa per primera vegada en una fita del seu futur: reconstruir Catalunya.

Des de 1946, amb 16 anys, Jordi Pujol actua en la resistència contra el règim del General Franco lluitant per la democràcia i la defensa de la llengua i la cultura catalana durament perseguides per la dictadura. Aquestes activitats el van portar a ser detingut el maig de 1960 i empresonat fins a la fi de 1962.

El 1977, en les primeres eleccions legislatives convocades a l'Estat espanyol després del restabliment de la democràcia, obté acta de diputat al Congrés de Madrid. És reelegit per a aquest càrrec l'any 1979, però dimiteix el 1980, a fi de poder-se presentar a les eleccions al Parlament de Catalunya i convertir-se en president de la Generalitat des d’aquell mateix any fins al 2003, al llarg de sis legislatures.

La seva feina política ha anat acompanyada d'una gran tasca intel·lectual. Jordi Pujol ha escrit diversos llibres que plasmen bona part de les seves inquietuds, bàsicament centrats en la qüestió catalana i d'altres que tenen com a objectiu Europa i, sovint, també les regions europees.


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes