25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 26 d'octubre de 2009

Prop de 8.000 persones d’origen estranger han après català aquest 2009 gràcies a la col·laboració entre el Govern, els ens locals i les entitats d’immigració

La Generalitat va reconèixer ahir públicament la tasca de les més de 70 associacions de l’àmbit migratori que han ofert cursos inicials i bàsics de llengua catalana

La majoria dels alumnes inscrits són d’origen llatinoamericà, subsaharià i magrebí

La Secretaria de Joventut va acollir ahir un acte de reconeixement públic a les més de 70 entitats de l’àmbit migratori que han ofert cursos inicials i bàsics de català durant el que portem de 2009, gràcies al suport de la Secretaria per a la Immigració i del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).

Prop de 8.000 persones d’origen estranger han après català aquest 2009 gràcies a la col·laboració entre el Govern, els ens locals i les entitats d’immigració

Un moment de l'acte

Aquesta oferta, iniciada el 2005, ha permès que enguany i fins a principis d’octubre 7.904 alumnes d’origen estranger hagin après català a través dels 327 cursos que s’han posat en funcionament. D’aquests, una setantena els han promogut associacions de persones immigrades i la resta diversos ens locals d’arreu de Catalunya. En tots els casos es tracta d’una oferta de formació gratuïta i en horaris adaptats a les necessitats dels alumnes. Es tracta, doncs, d’una actuació que complementa l’oferta habitual del CPNL que promou a les seves seus.

Per procedències, les persones inscrites són majoritàriament d’origen llatinoamericà (30%), seguides per les d’origen subsaharià (22,6%), magrebí (22%) i a més distància les d’origen asiàtic (6,5%).

Els cursos s’ajusten en tot moment als criteris generals del CPNL, que s’encarrega d’atendre les sol·licituds de les entitats o dels ens locals que actuen en nom de col·lectius de persones immigrades que manifesten la voluntat d’aprendre català. El Consorci organitza els cursos a les seus de les mateixes entitats o en centres habilitats i proporciona el professorat necessari. Per la seva banda, la Secretaria per a la Immigració s’encarrega del finançament.

El Govern ha destacat l’esforç i el compromís d’aquestes persones, ens locals i entitats a l’hora de promoure l’ús social de la llengua catalana. Quelcom que està en consonància amb les previsions del Projecte de llei d’acollida, actualment en tramitació al Parlament. Un text que preveu establir un servei de primera acollida al conjunt del territori on l’aprenentatge de la llengua catalana tindrà un paper clau.

Aquestes accions s’emmarquen també en les mesures del Pacte Nacional per a la Immigració, signat per la gran majoria de forces polítiques catalanes, agents socioeconòmics, entitats municipalistes i associacions referents del sector el desembre de 2008. Concretament, quan aposta per fer del català llengua vehicular d’acollida que permet bastir una cultura pública comuna, garantia de convivència i cohesió social.

En el transcurs de l’acte van intervenir el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, i el secretari de Política Lingüística i president del CPNL, Bernat Joan.


Oficina de Premsa, Departament d'Acció Social i Ciutadania
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes