25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 15 d'octubre de 2009

Manresa és la tercera població del país amb més oferta de llengua catalana

El secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, Bernat Joan, ha presentat els resultats de l'estudi Ofercat dut a terme a la ciutat de Manresa els anys 2001 i 2007, cosa que ens permet tenir una primera perspectiva temporal de Manresa i alhora dels altres quatre territoris on també s'ha fet l'observació (Tarragona, Lloret de Mar, el districte de Ciutat Vella de la ciutat de Barcelona i Santa Coloma de Gramenet).

Manresa, tant el 2001 com el 2007, es troba situada entre les ciutats amb un nivell alt d'oferta de català. L'índex general d'Ofercat ha canviat molt poc i ha passat de 78 punts (2001) a 77 punts (2007), en un barem de 0 a 100.

Aquesta tendència a l'estabilitat de l'oferta en català es manté en l'anàlisi per sectors, tret dels mitjans de comunicació i la societat i l'oci, on es produeix una davallada significativa. Aquest descens no és atribuïble, en cap cas, als mitjans de comunicació local o comarcals, sinó al descens sobretot de l'oferta televisiva en català (noves emissores privades en castellà).

Quant a l'evolució de les diverses administracions públiques, es mantenen els alts índexs d'oferta en català de les administracions de la Generalitat i local, (100 i 98) i fins i tot es produeix una evolució positiva a l'Administració de justícia (de 74 arriba a 88), mentre que l'oferta a l'Administració de l'estat es manté estable (65 i 67).

Pel que fa al sector d'economia, l'oferta en català no ha canviat gaire, tot i que hi ha contrastos importants. Així mentre la publicitat incrementa 14 punts la seva oferta en català (es passa de 66 punts el 2001 a 80, el 2007), l'ús del català en la llengua oral als comerços i empreses de serveis davalla 10 punts (de 96 a 86).

Les observacions de l'Ofercat s'han dut a terme des del 2001 a quinze ciutats catalanes, Tarragona, Lloret de Mar, Manresa, tremp, Barcelona, Sabadell, Lleida, Reus, Olot, Santa Coloma de Gramenet, Tortosa, Girona, Mataró, l'Hospitalet de Llobregat i Cornellà de Llobregat. manresa es situa en tercer lloc, després d'Olot i de Tremp.

L'acte de presentació a la premsa dels resultats de l'Ofercat de Manresa ha comptat amb la presència del president del Consell de Centre del CNL Montserrat i regidor de Cultura, Turisme i Immigració de l'Ajuntament de Manresa, Sr. Ignasi Perramon, i de l'autor de l'estudi, Albert Fabà, que n'ha presentat les dades detallades.


dc

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes