25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 22 de juliol de 2009

El Govern lliura a Lleida els primers diplomes PROFIT en el sector de la fleca i la pastisseria

Lleida ha acollit el primer curs complet del PROFIT adreçat al sector fleca

El Programa Orientat a la Formació Integral dels Treballadors (PROFIT), coordinat pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, compta també amb la participació dels departaments de Vicepresidència i d’Acció Social i Ciutadania, del Consorci per a la Normalització Lingüística, i el suport del Departament de Treball

El Govern lliura a Lleida els primers diplomes PROFIT en el sector de la fleca i la pastisseria

El Govern va lliurar ahir a Lleida els primers diplomes als participants en el Programa Orientat a la Formació Integral dels Treballadors (PROFIT) del sector fleca i pastisseria. El delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo; el secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, Bernat Joan; el director dels serveis territorials del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa a Lleida, Vidal Vidal; el director dels serveis territorials del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Carles Vega, i el president del gremi de forners de Lleida, Manel Llaràs, han participat en l’acte de lliurament dels diplomes.

El cursos ocupacionals del Programa PROFIT en el sector de fleca i pastisseria s’adrecen principalment a persones nouvingudes que estiguin a l’atur i que vulguin accedir a un lloc de treball com a dependents/es de fleques o pastisseries. L’objectiu és que, un cop finalitzats els cursos, puguin atendre amb professionalitat i en català els clients d’aquests establiments.

El Programa PROFIT Fleca i Pastisseria, coordinat pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa és el segon curs dins el programa, i neix fruit de l’èxit del curs PROFIT Restauració, del qual ja s’han realitzat més de 160 edicions des de l’abril de 2008. Això representa més de 1.350 alumnes formats a tot Catalunya mitjançant aquesta iniciativa. Enguany, el Departament obre les portes al sector de les fleques i les pastisseries per tal de seguir complint amb els objectius en aquest sector.

El curs PROFIT Fleca i Pastisseria s’adreça a persones que actualment no tinguin ocupació, sense formació específica en atenció a la clientela i tècniques de venda del sector, i amb pocs coneixements de català per poder atendre el públic, per tal de preparar futurs professionals que vulguin incorporar-se com a dependents/es de fleques i pastisseries. El curs també s’adreça a aquelles empreses del sector que vulguin formar i reciclar els treballadors en actiu.

Primer curs a Lleida

Lleida ha acollit el primer curs pilot PROFIT de millora en el sector de la Fleca, que ha tingut lloc a la seu del Gremi de Forners de les Terres de Lleida. Un total de 9 alumnes s’han inscrit per seguir el curs, 7 dels quals han obtingut el Diploma acreditatiu conforme han assolit les competències necessàries per poder atendre amb professionalitat i en català a la clientela d’aquest sector. Actualment s’estan fent dos cursos més del sector Fleca, un a Girona i l’altre a Barcelona.

Dades sobre el sector fleca a Catalunya

A Catalunya hi ha actualment prop de 8.000 dependents i dependentes en aquest tipus d’establiments. D’altra banda, un 35% dels contractes que es realitzen a les empreses d’aquest sector són a personal estranger. Aquestes dades mostren que de les 8.000 persones que treballen al sector com a dependents, al voltant de 2.800 procedeixen de la nova immigració que són potencials alumnes del curs de formació contínua.

Contingut del programa PROFIT

El Programa per a la Restauració Orientat a la Formació Integral dels Treballadors (PROFIT) es planteja com un curs de formació amb l’objectiu d’aconseguir una participació i assistència màxima de l’alumnat i una implicació en la practicitat i aplicabilitat dels coneixements total.

La finalitat del curs és formar futurs o actuals treballadors/ores de les fleques i pastisseries per tal que adquireixin i assimilin les tècniques de servei específiques de l’ofici. Aquest aprenentatge té com a punt important l’apartat d’atenció a la clientela, on s’inclouen tots els aspectes relacionats amb la llengua catalana: l’aprenentatge de vocabulari de l’ofici i les actituds i els recursos lingüístics.

El temari del curs consta de set mòduls tècnics que inclouen el vocabulari específic de l’ofici: espai i utensilis de treball; manipulació dels aliments; assortiment; l’establiment; atenció a la clientela: les tècniques de servei; atenció a la clientela: el procés de venda; el servei de degustació.

La part tècnica del curs es reforça amb els mòduls pràctics sobre actituds i recursos lingüístics on es treballen les situacions comunicatives més habituals a l’hora d’atendre la clientela: salutacions (arribada i comiat), consultes i explicacions sobre els productes, etc.

Les matèries del curs s’han distribuït de manera equitativa per tal que en cadascuna de les sessions es tractin tant les tècniques de servei i la teoria professional, com tots els punts inclosos dins de l’apartat d’atenció a la clientela i les tècniques de venda, amb dinàmiques de grup i simulacions de servei. A la vegada, es fan les observacions i les correccions necessàries per valorar l’aprenentatge i fer els ajustaments que calguin. En els cursos es fomenta la participació dels assistents i es resolen els dubtes que puguin sorgir.

Característiques del curs

El curs adreçat a persones a l’atur consta de 70 hores lectives, 30 de les quals són de llengua catalana; 20 dedicades a qualitat de servei, i 20 més a tècniques de venda i atenció a la clientela amb pràctiques de situacions comunicatives. D’altra banda, el curs per a reciclatge de treballadors/es en actiu consta de 20 hores.

El nombre d’alumnes per curs no superarà en cap cas les 20 persones i el mínim establert serà de 10, tret del cas que 6 treballadors d’una mateixa empresa sol·licitin fer el curs. La superació del curs donarà dret a la certificació de les competències assolides per part del Departament.


Generalitat de Catalunya

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes