25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 14 de juliol de 2009

Acte de reconeixement a l’alumnat dels cursos de català de nivell bàsic

El vicepresident del Govern reivindica que l’aprenentatge del català suposa la incorporació “a una comunitat lingüística potent”

Acte de reconeixement a l’alumnat dels cursos de català de nivell bàsic

Alumnes amb el certificat de nivell bàsic de català

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va presidir ahir a la tarda l’acte de reconeixement a l’alumnat dels cursos de català de nivell bàsic dels centres de normalització lingüística de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a qui va animar i donar la benvinguda “a una comunitat lingüísticament potent,” que creix i avança i “es consolida com una llengua atractiva”. A l’acte també hi van assistir la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, el secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, Bernat Joan i el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós.

Després del lliurament dels diplomes acreditatius, el vicepresident del Govern va donar la benvinguda als recent titulats a una “comunitat lingüística potent” que creix, que avança i que malgrat els entrebancs històrics i presents, “es consolida, dia a dia, com una llengua atractiva”. En aquest sentit, Josep-Lluís Carod-Rovira va exposar que amb català s’obren les portes a tot un univers d’experiències a Catalunya com gaudir de la literatura o anar al teatre però també, “des d’una vessant més quotidiana, ara teniu tot un nou capital a l’hora de buscar feina” o per, si en teniu, “ajudar a les criatures a fer els deures”. El vicepresident del Govern també va recordar les peculiaritats que comporta el fet de ser parlant d’una llengua que, “en no tenir un estat propi al darrere, no té plenitud de garanties institucionals”. I és que parlar català, en les condicions actuals, “no es pot donar per descomptat”. Ser catalanoparlant continua sent una opció, “tractada com a excepcional” per “no ser la conducta esperada”, va manifestar.

Josep-Lluís Carod-Rovira va animar els alumnes a parlar català, recordant que el Govern de la Generalitat vol que “tothom sigui lliure d’apropiar-se el patrimoni de Catalunya”. En aquest sentit, el vicepresident del Govern va recordar que la llengua és un element especialment rellevant d’aquest patrimoni, que permet una interacció més directa entre tots les membres de la societat i evita un factor de segregació social per qüestions d’idioma. De la mateixa manera, va exposar que els recursos públics destinats a l’ensenyament del català es veuen recompensats “per l’entusiasme i entrega amb què s’incorporen més i més persones a l’ús de la llengua catalana”. En el mateix sentit es va expressar la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, qui va assenyalar que “la vostra voluntat d’aprenentatge ens anima a continuar desenvolupant iniciatives per promoure el català com a llengua comuna i de cohesió social compartida per tota la ciutadania”.

Per la seva banda, el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, va destacar l’esforç que des del col·lectiu d’immigrants, especialment des de les entitats, associacions i casals estan fent per organitzar cursos de català i promoure l’aprenentatge entre els seus associats.

El president del Consorci per a la Normalització Lingüística i secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, també va ressaltar la importància d’iniciatives com el Voluntariat per la Llengua, que “permet posar en contacte gent de procedències diferents”, i que “és un àmbit molt interessant per promoure el coneixement de la llengua catalana”.

L’aprenentatge del català

La formació de català per a adults que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) en els últims anys ha crescut, s'ha diversificat i s'ha adaptat a les necessitats d'una demanda en continu creixement, amb més cursos, amb més agents i amb l'edició de materials específics. Noves programacions (nivells intermedis) i noves proves són exemple de l'esforç continu del CPNL per millorar la qualitat de l'ensenyament que s'hi ofereix, sempre tenint en compte el referent europeu, la metodologia i els continguts del Marc Europeu Comú de Referència de la UE: l’ensenyament comunicatiu i per tasques i l’avaluació continuada.

Les inscripcions als cursos de català l'any 2008 van tenir un creixement global del 22% respecte de l’any 2007, en què hi va haver un augment del 17%. L’increment acumulat en el trienni 2006-2008 ha estat d’un 43%, amb un total de més de 280.000 inscripcions.

Els cursos inicials i bàsics són els que tenen més demanda. Durant el curs 2007-2008, un total de 68.243 persones es van inscriure en aquests nivells, mentre que al curs anterior n’hi va haver 52.327, la qual cosa suposa un increment del 30,42%.


Servei de Premsa del Departament de Vicepresidència

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes