25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 16 de juny de 2009

El I Aplec del Voluntariat per la llengua i dels cursos de català reuneix gairebé 200 persones

L’Aplec va servir per celebrar el final de curs en un ambient festiu i calorós

L’Aplec, organitzat pel CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, es va fer al Conjunt Monumental d’Olèrdola.

El I Aplec del Voluntariat per la llengua i dels cursos de català reuneix gairebé 200 persones

Gairebé 200 persones van participar en el I Aplec del Voluntariat per la llengua i dels cursos de català, entre participants en el Voluntariat, alumnes i professorat dels cursos de català, personal del Centre de Normalització Lingüística (CNL) i acompanyants.

L'Aplec, celebrat dissabte passat, va servir per celebrar, enmig d’un ambient festiu i molt calorós, el final de curs de dos dels programes principals que duu a terme el CNL durant l’any: el Voluntariat per la llengua i els cursos de català.

Hi va haver activitats molt diverses com una excursió per la vall d’Olèrdola, tres visites guiades simultànies pel conjunt històric, un dinar de germanor, un espectacle de màgia, una representació teatral i els tallers de dansa i de sardanes.

Excursió i visita guiada

La jornada va començar amb una excursió per la vall d’Olèrdola, en què van participar una seixantena de persones. Posteriorment, el president del Consell del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, Josep Tomàs Àlvaro; l’alcalde d’Olèrdola, Josep Tort, i el director del CNL, Biel Senabre, van inaugurar la jornada i van donar la benvinguda a les persones inscrites a la festa. Tot seguit, dos membres del grup de música tradicional L’Home del Sac van interpretar unes quantes peces del seu repertori de música popular. A continuació, organitzats en tres grups de més de quaranta persones cada un, els participants a l’Aplec van fer sengles visites simultànies al conjunt històric i monumental, guiades pel personal del Museu d’Arqueologia de Catalunya - Olèrdola. A l’hora del dinar, tothom es va concentrar dins del recinte monumental i van aprofitar l’estona de descans per recuperar les energies de cara a les activitats previstes en el programa de la tarda.

Màgia, teatre i dansa

La primera activitat després de dinar va ser un espectacle de màgia a càrrec del voluntari cubellenc, Isidre Rosell, que va ser tot un èxit. Immediatament, el grup de voluntaris vilafranquins, que han participat durant tot l’any en un taller de teatre, va representar l’obra Comuniquen (que ja s’havia estrenat al Casal una setmana abans), en què van destacar especialment la bona interpretació i el bon humor. La jornada va continuar amb música i els tallers de dansa i de sardanes. La festa va acabar a les sis de la tarda, amb una ballada de sardanes. Aquesta anella final també va servir perquè abans de marxar tothom pogués acomiadar-se amb la popular cançó: És l’hora dels adéus.

En l’organització de l’Aplec, a banda del CNL, hi van participar l’Ajuntament d’Olèrdola, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i diverses entitats adherides al Voluntariat i que col·laboren activament en el programa, com Òmnium Cultural (delegació a l’Alt Penedès), la Societat “La Principal” (El Casal), l’Agrupació Excursionista Talaia i els Amics de la Sardana. L’organització va valorar la diada molt positivament tant per la inscripció, que va sobrepassar les expectatives, com per la participació constant de totes les persones que van compartir un dia de festa en què el protagonisme de la llengua va ser natural, viu i actiu.

Voluntariat per la llengua

Pel que fa a les dades del 2008 del Voluntariat per la llengua a l’Alt Penedès i el Garraf, el programa es va desplegar a Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Ribes (les Roquetes), Sitges, Sant Sadurní d’Anoia, Canyelles i Sant Quintí de Mediona, i hi van participar al voltant de 850 persones, entre aprenentes i voluntàries. La xifra de parelles lingüístiques que hi van participar a les dues comarques és de 426. En el primer semestre de 2009, han participat en el programa unes 200 parelles.

Com a suport al Voluntariat per la llengua, també s’han establert col·laboracions amb comerços, associacions i entitats culturals, atès que amb la seva activitat social i comercial són imprescindibles per aconseguir l’ús comunitari de la llengua. En aquest sentit, pel que fa a les entitats socials, durant l’any 2008, 23 associacions s’han adherit al programa.

Cursos

Durant el curs 2007-2008, el CNL de l’Alt Penedès i el Garraf va organitzar 118 cursos presencials i 37 a distància a les dues comarques, als quals es van inscriure 2.729 persones. Pel que fa al curs 2008-2009, les dades fins al mes de març indiquen que s’han organitzat 145 cursos, entre presencials i a distància, i s’hi han inscrit 2.617 persones.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes