25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 5 de juliol de 2019

Vilallonga: "Els tres grans eixos en què pivota la gestió del Departament de Cultura són la llengua, la cultura integral i el foment de la creació"

 • La consellera, en la seva primera compareixença davant la Comissió de Cultura del Parlament, ha fet una defensa d'una cultura de proximitat, democràtica, que arribi a tothom i a tot el territori
   
 • La titular de Cultura ha anunciat els noms proposats per a la renovació del CONCA, que "hem intentat que sigui paritari i amb una bona representació territorial i sectorial"
   
 • Respecte a la política de llegats patrimonials, ha afirmat que "no els podem assumir tots, però podem tenir el fons complet de manera virtual"
   
 • Vilallonga anuncia un nou aplicatiu per fer accessible la cultura als ciutadans, una gira pel territori del Teatre Nacional de Catalunya, una consultoria de cultura popular i reforçar la tasca del Consorci per a la Normalització Lingüística
Vilallonga:

"Llengua, cultura integral i foment de la creació". Aquest són els tres grans eixos en què la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha centrat la seva primera compareixença davant la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya.

Vilallonga ha explicat els objectius i actuacions del Departament de Cultura, i ha detallat els tres eixos sobre els quals pivota la seva gestió: "accions fermes i valentes per a la protecció de la nostra llengua", "portar la cultura de manera integral a tot el país", i "apostar fort per la cultura com a eix fonamental: calen individualitats que ens puguin fer sentir orgullosos com a país. Hem de saber crear creadors, creadors d'èlit".

En aquest sentit, la consellera ha fet una defensa d'una cultura de proximitat, democràtica, que arribi a tothom i a tot el territori i, ha afirmat que "les persones han de ser al centre de les polítiques culturals".

"La cultura és un dret universal i fonamental, com la salut o l'educació". "A cada unitat de població hi hauria d'haver un centre de normalització lingüística, un arxiu, un ateneu, un centre d'estudis locals, una biblioteca, un museu, i un teatre o sala de cinema", ha subratllat.

La consellera ha dit que el Departament de Cultura està treballant en un nou aplicatiu, anomenat 'Vibra', perquè els ciutadans puguin tenir accés, des de la seva butxaca, a tots els equipaments culturals que tinguin al seu abast. L'App funcionarà com una agenda cultural ampliada amb l'agenda dels equipaments, que permetrà geolocalitzar les consultes i adequar, d'aquesta manera, la informació que s'ofereix a cada usuari.

Amb l'objectiu de crear una cultura de proximitat, la consellera ha anunciat que produccions del Teatre Nacional de Catalunya aniran de gira per la xarxa de teatres territorials.

En la seva compareixença, la titular de Cultura ha manifestat que els fonaments de la llengua catalana són vitals a l'hora d'aplicar polítiques integradores que fortifiquin el marc de la cultura: "La normalització lingüística serà una de les màximes preocupacions d'aquesta conselleria. Necessitem més pressupost per poder dotar de més Centres de Normalització Lingüística a tot el país, no pot ser que un poble de 8.000 habitants no en tingui", ha reblat.

"Vull aplicar una defensa a ultrança de la cultura com un dret inalienable de tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Això significa entendre que la cultura és un patrimoni imprescindible, que la cultura és l'eina de transformació més poderosa de totes, i que la cultura és i ha de ser un dels factors bàsics de cohesió social", ha afirmat.

Villalonga també ha anunciat una consultoria de cultura popular, per recollir totes les festes, petites i grans, que es facin arreu de Catalunya, tenint com a referència el Costumari Català de Joan Amades.

Un altre dels temes destacats ha estat l'anunci de la renovació del CONCA. La consellera ha avançat els noms proposats pel Govern perquè es faci efectiva aquesta renovació i ha dit que s'ha buscat un CONCA "paritari, d'abast territorial i amb bona representació sectorial". Els noms proposats són: Salvador Casals i Romagosa, Edmon Colomer Soler, Jordi Font i Cardona, Núria Iceta Llorens, Vinyet Panyella i Balcells, Miriam Porté Solano i Margarida Troguet i Taull.

La consellera també s'ha referit a la política de la Generalitat en relació amb els llegats patrimonials culturals: "Els llegats no els podem assumir tots. La política de Cultura és clara i efectiva. Podem tenir el llibres, el fons complet, de manera virtual. Els catalogarem tots i ens quedarem els que no tinguem", ha afirmat.

Davant de la Comissió de Cultura del Parlament, la consellera ha explicat que la seva línia d'actuació "és coherent amb el Pla de govern traçat pel Departament que avui tinc l'honor i la responsabilitat de dirigir". En aquest sentit, ha fet un reconeixement a la tasca dels consellers Lluís Puig i Laura Borràs, i ha agraït la "dedicació, implicació i entusiasme" de tots els treballadors del Departament de Cultura. "En aquesta conselleria es conjuguen els verbs facilitar, intentar trobar solucions, acompanyar i connectar. El que sí que no puc conjugar és el verb donar".

La consellera ha explicat que hi ha dos marcs que condicionen l'actuació del Departament: el context polític actual i la situació de dèficit pressupostari. "Volem més inversió en el territori, perquè també volem que el Govern de la Generalitat pugui incrementar el pressupost de les polítiques culturals", ha destacat.

Respecte al context polític, la consellera s'ha mostrat contundent: "La repressió no impedirà que continuem executant el nostre compromís: el de treballar per totes les persones del país des de la ferma convicció que la cultura ha d'estar orientada en la conquesta i fortificació dels drets de les persones i de l'exercici de la democràcia dels pobles".


Departament de Cultura

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter