25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 3 de juny de 2009

Voluntaris, aprenents i alumnes de català visiten la Fundació Pere Coromines

El dissabte 30 de juny vam saber una mica més de Joan Coromines

Voluntaris i aprenents i alumnes dels cursos  de català van acostar-se a la vida i obra de Joan Coromines el dia 30 de maig, en una visita que van fer a la Fundació Pere Coromines, encarregada de vetllar i difondre l’obra d’aquest gran filòleg.
Voluntaris, aprenents i alumnes de català visiten la Fundació Pere Coromines

La Fundació Pere Coromines a Sant Pol de Mar

Joan Coromines (Barcelona, 1905-Pineda de Mar, 1997) ha estat el filòleg català més important de la segona meitat del segle xx. Testimoni de la seva vida i de la seva obra en són els imponents volums que ens va llegar: el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, l’Onomasticon Cataloniae i el Diccionario etimológico castellano e hispánico. Coromines era pràcticament desconegut fora dels àmbits acadèmics i especialitzats fins a la publicació d’un opuscle divulgatiu, El que s’ha de saber de la llengua catalana (1954), que va ser un èxit inesperat, i va trencar aquesta tendència, que publicacions com el volum doble Estudis de toponímia catalana (1965-1970) i el volum miscel·lani Lleures i converses d’un filòleg (1971) van refermar. Premis, com el doctorat honoris causa per la Sorbona de París (1978), la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1980) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1984), entre d’altres, que valoraven no només la seva vàlua científica, sinó també la seva trajectòria cívica de defensa insubornable de la nostra llengua i del nostre país, van capgirar la situació.

El nostre filòleg es jubilà l’any 1967 tenint encara pendent la realització de les seves grans obres: el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana i l’Onomasticon Cataloniae, obres de tota una vida. Va ser providencial en la plasmació d’aquestes obres el seu editor i col·laborador Max Cahner, amb qui va contactar durant la dècada dels setanta. Aquells projectes llarg temps esperats, finalment es van fer realitat.

 Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes