25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 29 de març de 2019

Plans OFERCAT. Una nova eina per millorar l’ús del català al comerç

Una de les eines bàsiques per conèixer la presència del català al comerç és l'Ofercat, un sistema de mesura de l'oferta de català al comerç de la Direcció General de Política Lingüística, que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística.

Mitjançant aquesta eina s'obtenen dades de les llengües emprades en el rètol principal i en els rètols de l'aparador, i també de la llengua amb què el personal del comerç dona la benvinguda a la persona i si s'adapta al català, si el client li parla en aquesta llengua. Un dels aspectes en què s'ha detectat que el català presenta més carències és en la llengua oral, especialment en aquells comerços amb presència de treballadors nouvinguts.

Durant els anys 2015 i 2016 es van fer observacions d'Ofercat a vuit ciutats catalanes. Alguns dels resultats -referents a la llengua de benvinguda ("llengua d'identificació oral"), a la llengua d'adaptació ("llengua d'adequació") i a la llengua del rètol principal ("retolació identificativa")- es poden apreciar al gràfic següent:Amb l'objectiu d'incrementar l'ús del català als comerços, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) en coordinació amb la Direcció General de Política Lingüística desenvolupa des del 2018 els plans Ofercat amb actuacions específiques que persegueixen aquesta finalitat.

Durant aquestes dies, 18 localitats catalanes han començat els plans Ofercat. Algunes de les actuacions dels plans estan impulsades en exclusiva pel Consorci, mentre que d'altres es fan coordinadament amb agents socioeconòmics, com ara ajuntaments, associacions de comerciants o la PIMEC. Les activitats que es duen a terme estan estretament relacionades amb la sensibilització cap a l'ús de la llengua i amb facilitar el coneixement de la legislació lingüística. Això no obstant, també es treballen aspectes per promoure l'ús actiu del català.

Els plans Ofercat són plurianuals i es comencen a dissenyar un cop s'obtenen dades d'un municipi. En aquests moments, com hem vist, hi ha vuit ciutats on s'estan duent a terme: Tortosa, Girona, Lleida, Granollers, el Vendrell, Badalona, Tarragona i l'Hospitalet de Llobregat. Al llarg del 2019 s'elaboraran deu plans Ofercat nous, corresponents a les ciutats de Castelldefels, Cornellà, Mataró, el Prat de Llobregat, Sant Boi, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

A mesura que acabin les vigències dels plans, es tornaran a reeditar noves observacions de l'Ofercat per avaluar els canvis que s'hagin pogut produir. 


Àmbit de Projecció i Comunicació

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter