25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 5 de març de 2019

El CPNL encara el 2019 amb la celebració del trentè aniversari i la preparació d’un nou curs oral

El Ple del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) es va reunir divendres, 22 de febrer, a la seu del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Ester Franquesa, va presidir la sessió acompanyada del gerent del Consorci, Josep Madorell.

Durant l'acte, Franquesa va valorar la tasca del Consorci el 2018 i va avançar els objectius principals de 2019, com ara la presentació d'un curs oral o la celebració dels trenta anys d'activitat de l'entitat.

Durant el Ple, Ester Franquesa va fer un balanç positiu de l'activitat feta pel CPNL durant el 2018, posant un especial èmfasi en la celebració de l'Any Pompeu Fabra, amb més de 300 accions -conferències, exposicions, monòlegs i rutes literàries, entre d'altres- en els 146 punts de servei desplegats en els 22 centres de normalització lingüística de tot el territori. Franquesa també va destacar la gran implicació dels centres en aquesta commemoració, fet que va fer possible que molts alumnes coneguessin l'obra i figura del mestre Pompeu Fabra, mitjançant activitats com el gran dictat, sobre Fabra, que es va fer simultàniament a les aules dels 22 centres de normalització lingüística, el mes de febrer de l'any passat, amb la participació de prop de 4.000 alumnes.Una altra fita destacable, segons Franquesa, són els prop de 20.000 inscrits en els cursos de català d'hivern 2018-2019 del CPNL, xifra que fa palès l'interès creixent i la necessitat d'una oferta educativa de cursos en català per a adults.

Pel que fa a l'aprovació del pressupost per al 2019, Franquesa va fer notar que eren els primers que es feien amb el nou model d'Estatuts del CPNL i que constaten l'esforç i la responsabilitat de la Generalitat i els ens locals per tirar endavant una institució tan gran com el Consorci.

Franquesa també va voler informar els assistents dels canvis que s'havien produït, durant el 2018, en les direccions de quatre centres de normalització lingüística, tres d'ells per jubilació de l'antiga direcció. Des de l'1 de setembre de 2018, Dolors Siles ocupa la direcció del CNL El Prat de Llobregat; Núria Soriano, la del CNL Roses i, finalment, Marc Piera, la del CNL Ca n'Ametller.  Des del 31 de gener de 2019, Natàlia Tomàs s'ha incorporat al CNL de Badalona i Sant Adrià com a directora. La presidenta del CPNL va agrair especialment a les tres persones jubilades tota la feina feta al Consorci.

En una altra línia, Ester Franquesa va presentar, per al coneixement dels membres del Ple, l'Informe de Política Lingüística 2017, que aplega tota l'actuació en l'àmbit de política lingüística del Govern de la Generalitat, on també s'inclou la feina feta pel CPNL, i La cultura, eina de transformació, que recull les polítiques i actuacions del Govern de la Generalitat quant al foment de la cultura i la llengua catalanes, destacant-ne el programa Voluntariat per la llengua com a eina d'interculturalitat i de cohesió social.


Línies de treball per al 2019

Quant a l'activitat prevista per al 2019, Franquesa va destacar que les línies de treball per a enguany tenen com a objectiu consolidar les directrius posades en pràctica el 2018. S'estableixen, doncs, dues línies de treball: llengua i cohesió i foment de l'ús.

En aquest sentit, la presidenta del CPNL ha informat que es continuarà potenciant l'oferta formativa i que un dels projectes principals d'enguany serà un nou curs dissenyat per a la població adulta no alfabetitzada, amb dificultat d'alfabetització o alfabetitzada en llengües diferents, que permetrà a l'alumnat adquirir les competències orals completes equivalents a un nivell bàsic 3. El curs, que es presentarà a finals de març a Barcelona i que durant el 2020 s'oferirà a tots els 22 centres de normalització lingüística, ara per ara es troba en fase de proves pilot a sis centres: Barcelona, L'Heura (Santa Coloma de Gramenet), Girona, Vallès Oriental, l'Alt Penedès i el Garraf i Montserrat (Manresa).

D'altra banda i per concloure el Ple, Ester Franquesa va anunciar els actes que el CPNL durà a terme durant el 2019 per celebrar els 30 anys d'activitat. Així, a finals de juny es farà una jornada amb tot el personal que permetrà tant reflexionar sobre la tasca del Consorci com també celebrar els 30 anys d'una manera més lúdica. Entre setembre i desembre d'enguany es faran les celebracions locals i a l'octubre es farà l'acte oficial de celebració dels 30 anys de la institució. Finalment, la presidenta del CPNL va afirmar que la feina que fa i que ha fet el Consorci durant aquests 30 anys d'existència és important perquè repercuteix en la societat d'una manera directa, facilitant la cohesió social a través de la llengua.


Àmbit de Projecció i Comunicació

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter