25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 15 de maig de 2009

"Música que encomana el català" clou el cicle de converses del CPNL

Les tres converses es poden veure íntegrament al canal Youtube "cpnlcat"

Més de 300 persones han participat en aquest cicle commemoratiu del 20è aniversari del CPNL

 

 

El dia 11 de maig va tenir lloc la tercera i darrera conversa del cicle "20 anys junts pel català".

Joan Reig, Artur Gaya, Lluís Gendrau i Jordi Roigé van fer de la seva conversa una hora de distensió i enteteniment i alhora una lliçó magistral de com la música i la llengua (la lletra) actuen com dos elements fonamentals que "encomanen el català".

Jordi Roigé va ser-ne el moderador. "Els qui veniu de fora veieu que val molt la pena parlar el català". També va destacar la dada global d'inscripcions als cursos de català per a adults: un milió d'inscripcions en 20 anys. i va felicitar la institució per la feina feta "La feina del Consorci no és una gota dins un mar, sinó uns quants mars dins un oceà".

La perspectiva sempre fresca de Joan Reig (Els Pets), amb el contrapunt més reposat d'Artur Gaya (Quico el Célio) van ser-ne la veu de l'experiència viscuda. Qui de nosaltres no es va encomanar amb el Bon dia de Els Pets?. Els músics donen vida a les llengües que utilitzen. En algun cas sense ser-ne conscients i en d'altres, com Artur Gaya, amb la intenció de fer visible una parla -la de les Terres de l'Ebre- i una música -la jota- que són expressions culturals catalanes d'un tros de terra que és frontissa, zona de transició, entre terres diverses de parla catalana. 

"La poesia i fins i tot la prosa costen de retenir soles" reflexionava Joan Reig. I és la música la que en facilita la retenció: "La música és una eina fantàstica per encomanar qualsevol llengua".

Per la seva banda, Artur Gaya, del grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, explicitava que el seu objectiu concret és el de "Encomanar lo català de l'Ebre", "donar a conèixer que hi ha una altra manera de parlar el català".

Una reflexió més profunda la va aportar Lluís Gendrau, editor de la revista Enderrock, amb el seu repàs de la música en català: "les cançons són una expressió de llibertat màxima". Les cançons de bressol cantades de mares a fills, els pastors trashumants com a transmissors que "sembren cançons que després floreixen per tot el país", el moviment de la Nova Cançó,... les cançons com a documents històrics. "Un país que no canta seria un país que no sap on va, sense identitat, sense llibertat, sense patrimoni. Per això nosaltres tenim tantes cançons (unes 600 produccions anuals).

La conversa va acabar encomanant també el públic, que es va afegir a cantar una jota amb els convidats de la taula.

A continuació, la projecció de la pel·lícula Rock & Cat, més enllà de les cançons va posar punt final a aquesta tercera i última vetllada del Cicle de converses "20 anys junts pel català", organitzades pel Consorci per a la Normalització Lingüística per celebrar el seu 20è aniversari.

 

El CPNL és una institució pública dirigida a les persones, que fa formació i dinamització lingüística i que busca la cohesió social a través del foment de l'ús de la llengua catalana. Actualment el Consorci compta amb més de 130 socis, té presència a més de 150 punts del territori i ha esdevingut un referent arreu del país.

 


Àrea de Comunicació
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes