25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 22 de febrer de 2019

El CPNL celebra la diversitat cultural i lingüística durant el Dia Internacional de la Llengua Materna

Un any més, el Consorci per a la Normalització Lingüística va celebrar, el passat dijous 21 de febrer, el Dia Internacional de la Llengua Materna, amb prop d'una cinquantena d'activitats arreu del país organitzades pels 22 Centres de Normalització Lingüística (CNL) de tot el territori. A més d'aquestes accions concretes, els centres també han adaptat els materials quotidians per fer treballs a l'aula al voltant d'aquesta diada.

El CPNL celebra la diversitat cultural i lingüística durant el Dia Internacional de la Llengua Materna

En la majoria de casos, les actuacions s'han organitzat de manera conjunta amb altres agents culturals del territori. Per al CPNL, compartir experiències de multilingüisme permet que els alumnes nouvinguts se sentin identificats des del respecte per la seva llengua d'origen, i això els facilita la creació de vincles positius amb l'aprenentatge de la llengua d'acollida.

El Dia Internacional de la Llengua Materna, aprovat per la UNESCO ara fa 20 anys, vol fer valer la diversitat lingüística i cultural de tots els pobles del món, amb una especial atenció a aquelles llengües desprotegides o en una situació de risc.


Algunes activitats destacades

Entre les moltes activitats dutes a terme podem destacar, per exemple, la III Gimcana de les Llengües del CNL del Maresme, que tenia com a objectiu donar a conèixer la diversitat lingüística de Mataró. D'aquesta manera, de l'11 al 22 de febrer, coincidint amb els actes de celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna a la ciutat, es van publicar les preguntes de la gimcana al Facebook i Twitter del Centre de Normalització Lingüística del Maresme i es van repartir entre l'alumnat dels cursos del mateix centre, l'Escola Oficial d'Idiomes i els Centres de Formació d'Adults. Els concursants van poder escollir la llengua de participació: català, anglès, francès o alemany.

D'altra banda, el 26 de febrer, el CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura participa en la trobada anual del Ple pel català del Camp de Tarragona i, posteriorment, va celebrar l'acte institucional de commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna. Enguany l'alumnat dels cursos de català de diverses institucions hi va col·laborar amb embarbussaments en les seves llengües. En acabar, hi va haver una actuació de la coral del CNL Canta amb el cor.

L'Oficina de Català de Montmeló, per la seva part, organitza a la Biblioteca La Grua un concurs per resoldre 10 qüestions sobre llengües entre els diferents usuaris i així fer-los conèixer la situació d'altres idiomes. Fins al 28 de febrer s'exposaran cartells sobre l'estat del català dins d'Europa i, a més, hi haurà l'espai del concurs.

Al SLC de Barberà del Vallès es van realitzar, també, diferents activitats, com per exemple la dels dies 20 i 21 de febrer, on els alumnes dels cursos de català van compartir frases fetes de la seva llengua materna i se'n va buscar l'equivalent en català. Actualment, s'està confeccionant un vídeo i un mural amb totes les aportacions fetes.

Per últim, durant la setmana del 18 al 23 de febrer, el Servei Local de Català de Sant Just Desvern organitza, a l'Aula de Català de Les Escoles, una activitat d'escriptura de paraules en diferents llengües, i la seva traducció al català, damunt samarretes velles. Després de l'activitat, les samarretes es van exposar al passadís de Les Escoles.


Àmbit de Projecció i Comunicació

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter