25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 18 de maig de 2009

L'itinerari 'Avui, què fem?' visita la reserva de Sebes i un refugi antiaeri

El Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), amb la col·laboració del Servei de Català de la Ribera d'Ebre, organitza el programa de coneixement de l'entorn "Avui, què fem?".

L'itinerari 'Avui, què fem?' visita la reserva de Sebes i un refugi antiaeri

Una imatge de l'estada a la reserva de Sebes.

Un total de 47 persones, entre alumnat dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística, voluntariat per la llengua i socis del CERE, van participar el 17 de maig en una excursió a la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i a un refugi antiaeri de la Guerra Civil espanyola al poble de Flix. 

En primer lloc es va fer estada a la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes, on es va visitar, entre altres llocs, el Mas del Director, que compta amb una exposició permanent sobre la reserva natural actual, exposicions itinerants, maquetes i reproduccions a mida real d'ocells autòctons característics i una biblioteca especialitzada en temes mediambientals. També es van conèixer-ne els diversos ambients de la zona: el tamarigar (herbassar inundable), la llacuna (aigües permanents i canyissar), els camps de conreu (garriga) i el bosc de ribera (àlbers, salzes i xops).

La reserva compta, a més, amb l'observatori o aguait de la llacuna i l'observatori de les cigonyes, des d'on es va poder admirar la fauna, en especial les cigonyes que s'hi van reintroduir fa uns anys i els cavalls de la Camarga, que ajuden a mantenir aquest ecosistema tan poc corrent obrint zones d'alimentació per a altres espècies.

Després de Sebes es va anar amb autobús al centre de Flix i es va caminar una mica pel barri antic. Aquesta passejada va culminar amb la visita guiada al refugi antiaeri de la Guerra Civil espanyola de la població, inaugurat recentment.

Durant la visita, l'alumnat i el voluntariat nouvingut va poder ampliar el seu vocabulari en català gràcies a les explicacions que van fer, sempre en aquesta llengua, la guia del refugi i els dos guies de la Reserva, un dels quals és un exalumne del Consorci nouvingut, i també va poder relacionar-se en llengua catalana amb l'alumnat i voluntariat catalanoparlant, amb els guies i amb els dos tècnics del Consorci que els van acompanyar.

"Avui, què fem?" és un itinerari organitzat pel CERE que ha rebut el suport i una subvenció de l'Institut Ramon Muntaner i la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat, ja que es tracta d'una activitat que fomenta els usos interpersonals en llengua catalana. A banda d'aquesta activitat, aquest 2009 "Avui, què fem?" va portar una cinquantena de persones a la Festa Comarcal de la Clotxa, el mes de febrer, a la Torre de l'Espanyol.

 

 


Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes