25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 19 de desembre de 2018

900 persones omplen el Teatre Nacional de Catalunya en la cloenda de l’Any Pompeu Fabra

Estimat Mestre clou la commemoració de l'Any Pompeu Fabra, en què s'han programat unes 700 activitats arreu de Catalunya

900 persones omplen el Teatre Nacional de Catalunya en la cloenda de l’Any Pompeu Fabra

900 persones van omplir ahir de gom a gom la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya durant la cloenda de l'Any Pompeu Fabra, Estimat Mestre. El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va presidir aquest acte, acompanyat de la consellera de Cultura, Laura Borràs, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i el comissari de l'Any Pompeu Fabra, Jordi Ginebra. Així mateix, van ser-hi presents la directora de Promoció Cultural i Política Lingüística del Govern d'Andorra, Montserrat Planelles, la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Marta Fuxà, i el director general de Política Lingüística i gestió del multilingüisme, Rubén Trenzano. Representants d'entitats de tots els territoris de parla catalana, moltes de les quals han participat en activitats de l'Any Pompeu Fabra, també van assistir al Teatre Nacional. L'acte va servir per posar el punt final de la commemoració que enguany ha celebrat els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.

El president de la Generalitat, Quim Torra, que també ha estat un dels ponents de les Conferències Fabra, va assegurar durant el discurs de cloenda que "a més cultura, més democràcia i a menys cultura, més populisme" i va detallar com va marxar Pompeu Fabra a l'exili. En aquesta línia, Torra va manifestar el desig que s'acabin els empresonaments i els exilis a Catalunya i va tenir un record especial pels presos polítics en vaga de fam.

En el seu parlament, la consella de cultura, Laura Borràs, va afirmar que "ens mantindrem sempre fidels al llegat de Fabra, a la seva obra lingüística i política, per fer que Catalunya, intensament civilitzada, pugui oferir una efectiva col·laboració en l'obra de millorament i progrés de la humanitat".

El comissari de l'Any Fabra, Jordi Ginebra, va destacar l'interès enorme d'entitats, institucions i organismes de tota mena que s'han sumat a la commemoració. Per a Ginebra, la valoració de l'Any Fabra és positiva, "crec que ens ha donat força per continuar treballant perquè la llengua catalana sigui cada vegada més el signe visible de la cohesió de la nostra societat".

Estimat Mestre, dirigit per Carme Portaceli, i amb dramatúrgia de Carles Batlle i Sadurní Vergès, va ser l'espectacle teatral amb què les arts escèniques van retre homenatge a la figura de Pompeu Fabra i al llegat de la seva obra. Hi van participar els actors Pere Arquillué, Pepa López, Pol López i Rosa Renom, l'escriptor Biel Mesquida, la coreògrafa Sol Picó, la violoncel·lista Alba Haro i el cantautor Juan Manuel Galeas. El fil conductor de l'espectacle van ser els anys d'exili de Pompeu Fabra i la relació que va mantenir amb altres escriptors i exiliats.

Balanç de l'Any Pompeu Fabra

Durant la cloenda també es va projectar un vídeo de balanç de la commemoració, que encara programarà actes fins a mitjan febrer. Fins ara s'han organitzat unes 700 activitats a tot Catalunya, entre les quals destaquen les Conferències Fabra, de les quals se n'han fet 148 a tot Catalunya i que han comptat amb ponents com el president de la Generalitat, Quim Torra; el comissari de l'Any Fabra, Jordi Ginebra; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; Joan Costa; Rosa Lloret; Jordi Manent; Mònica Montserrat; Josep Murgades; Neus Nogué; David Paloma; Mila Segarra; Genís Sinca i Sílvia Soler, entre d'altres.

L'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" ha itinerat en més de 80 indrets d'una cinquantena de municipis i el monòleg teatralitzat "Pompeu Fabra. Jugada mestra!" s'ha representant en 44 sales de tot Catalunya. Són algunes de les activitats commemoratives de l'Any Fabra, que també inclouen col·loquis, rutes, concursos, publicacions i tot tipus de propostes, i que han comptat amb la col·laboració institucional d'ajuntaments, associacions, universitats i entitats.


Departament de Cultura
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes