25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 6 de maig de 2009

Èxit de les dues primeres converses del Cicle "20 anys junts pel català"

Dilluns dia 11 a les 19.30 es fa la tercera conversa, "Música que encomana el català", a les cotxeres del Palau Robert de Barcelona

Èxit de les dues primeres converses del Cicle

Asha Miró, Sam Abrams i Miquel Àngel Ripeu en un moment de la conversa


Amb motiu de la celebració del seu 20è aniversari, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) organitza aquest mes de maig el cicle de converses "20 anys junts pel català", relacionades amb el Voluntariat per la Llengua (VxL), l'ensenyament del català per a adults i la difusió del català.

 

Voluntariat per la llengua. Benvinguts a casa!

La xerrada que van oferir el dia 5 Sam Abrams i Asha Miró (escriptors) i l'actor Miquel Àngel Ripeu a les cotxeres del Palau Robert de Barcelona va ser-ne l'immillorable tret de sortida, amb una assistència de més de 170 persones. Abrams, nascut als Estats Units, va ser l'encarregat de conduir la conversa, en què tots tres van explicar com va ser el primer contacte amb la llengua catalana i si el fet de parlar-la els havia suposat o no renunciar a l'idioma i la cultura de cadascú.

Davant d'un públic totalment entregat, com ja és habitual en el "Voluntariat per la llengua", que omplia la sala de gom a gom, els convidats van explicar les seves experiències personals i els motius que els van portar a adoptar la llengua catalana com a vehicle d'expressió. A continuació, Miquel Àngel Ripeu va oferir un monòleg escrit i interpretat per ell mateix: "Què vaig fer diumenge", que va tenir molt bona acollida entre el públic.

Les experiències van resultar ser ben diverses. Des de l'emotiu relat de l'Asha (nascuda a l'Índia) recordant com els seus pares adoptius havien decidit educar-la en català (malgrat que la seva mare no el parlava i el va haver d'aprendre amb ella) fins a les divertides anècdotes que el Miquel Àngel (d'origen equatoguineà) va viure en els seus dies de servei militar a Tremp (quan encara no parlava català i els seus companys catalanoparlants tenien dificultats per llegir en castellà), passant per la descoberta que en Sam (dels Estats Units) va fer del poeta Joan Maragall de la mà de la família (catalana i de cognom Català) amb qui va venir a viure per seguir els seus estudis becats d'espanyol amb 16 anys.

Tots tres van coincidir, però, que incorporar la llengua catalana a les seves vides no els havia fet perdre els seus orígens sinó, ben al contrari, els havia fet guanyar en tots els sentits: "completar" alguna cosa que era incompleta dins seu (Miquel Àngel Ripeu), "descobrir i redescobrir" una part d'ell mateix (Sam Abrams), i "estimar", primer amb el gest i la mirada, després amb la paraula (Asha Miró).

La conversa es va enriquir amb les aportacions d'algunes persones del públic, d'entre els que destacaven alguns grups que van venir junts des del seu barri barceloní, des de Badalona, l'Hospitalet, Cornellà o Vilanova i la Geltrú, i que van col·laborar a fer de la jornada una autèntica conversa entre amics.

L'acte es va cloure amb el divertit monòleg "Què vaig fer diumenge" escrit i interpretat per Miquel Àngel Ripeu. La particular història d'un reporter que cobreix una festa popular ben especial va provocar un llarg aplaudiment dels assistents.

 

20 anys d'ensenyament del català. Del Digui digui... al Parla.cat

L'endemà, i encara amb el regust de l'èxit de la primera, va tenir lloc la segona conversa al voltant dels 20 anys d'ensenyament del català des del CPNL. Amb la voluntat d'obrir un espai de reflexió que tingui continuïtat, la conversa, de caire més professional i a la qual van assistir més d'una cinquantena de persones de diversos organismes relacionats amb l'ensenyament del català, es va estructurar en dos blocs. En una primera part es va parlar de quins són i com han evolucionat els serveis, la metodologia i l’enfocament pedagògic al Consorci, i també de com ha anat canviant el tipus d’alumnat en una societat cada cop més multilingüe. Per afavorir la participació, es va alternar una exposició a càrrec de Noemí Ubach, cap de l'Àrea d'Activitats, i Carme Bové, responsable d'ensenyament del CPNL, amb unes filmacions de testimonis de professors i alumnes del CPNL.

A la segona part, Joan-Tomàs Pujolà, professor titular d’Escola Universitària, especialista en metodologia d’ensenyament de llengües, va oferir una visió general del futur de l’ensenyament de llengües. Amb el seu estil amè i distès, va despertar molts interrogants que de ben segur ajudaran a traçar el camí que caldrà fer per continuar sent punta de llança, un referent en l'ensenyament de català per a adults.

La conversa es va enriquir amb aportacions de professionals del CPNL, del centre de Terminologia, TERMCAT, i dels serveis lingüístics que eren presents. Entre els assistents, també s'hi veien joves universitaris.

 

"Música que encomana el català"

La darrera de les tres converses, la que clourà aquest Cicle "20 anys junts pel català", es durà a terme el proper 11 de maig a les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona a les 19.30 h. Amb el títoll "Música que encomana el català" recollirem els testimonis d'Artur Gaya (Quico el Célio), compositor i cantant, Joan Reig, component de Els Pets, Roger Pera, actor, Lluís Gendrau, editor de la revista Enderrock i president de l'APPEC, i Jordi Roigé, director de Comunicació 21 i director de la pel·lícula "Rock & Cat, més enllà de les cançons", que es projectarà com a cloenda del cicle.

 


Àrea de Comunicació
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes