25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 21 de novembre de 2018

Dues experiències molt positives del Voluntariat per la llengua a les Terres de l'Ebre

Als casals cívics d'Alcanar i de Tortosa

Hi ha dues experiències molt positives del Voluntariat per la llengua (VxL) que van començar a funcionar durant el mes de novembre al Casal Cívic d'Alcanar i al Casal Cívic de Tortosa, espais gestionats pel Departament de Treball i Afers Socials de la Generalitat.

Dues experiències molt positives del Voluntariat per la llengua a les Terres de l'Ebre

Voluntaris del Casal Cívic d'Alcanar

Fa un temps que aquests equipaments es van reconvertir de casals de gent gran a casals cívics, cosa que els permet oferir activitats, espais i serveis per a tota la població.

Concretament, aquests dos casals són de grans dimensions, disposen de molts espais i aules, grans i petites, i d'aula d'informàtica. Estan dirigits per una persona dinamitzadora, hi ha servei de consergeria, etc. Cal dir que estan molt ben gestionats i que les activitats que hi ofereixen són gratuïtes.

Per tant, són un lloc ideal perquè s'hi trobin les parelles lingüístiques i els grups de conversa. Hi ha molta gent catalanoparlant i no catalanoparlant que freqüenta aquests casals casals, que hi acuseix per compartir activitats com ioga, gimnàstica, informàtica, escacs, lectura, cursos de cuina, etc.

Cal dir que el personal d'aquests casals és molt diligent i van ser ells mateixos que es van interessar per implementar-hi el Voluntariat per la llengua.

Casal Cívic d'Alcanar

A Alcanar, concretament, es va posar en marxa el VxL a petició de la mateixa dinamitzadora del Casal Cívil de la localitat, qui, a més de voluntària del programa, és la persona que gestiona la informació, la inscripció i qui recull les fitxes d'inscripció dels interessats. Ara mateix hi ha unes 30 persones participant-hi, entre voluntaris i aprenents, i ja s'hi ha fet tres sessions de formació per als voluntaris: dues d'inicials (s'hi ha anat apuntant gent nova un cop engegat) i un taller per treballar materials de lectura fàcil i conversa més avançada, ja que hi ha aprenents des del nivell bàsic fins a l'avançat.

Van acordar un horari per a les trobades del Voluntariat per la llengua: els dimecres a les 11 h (just després que les dones nouvingudes acaben una classe de llengua) i els dimarts i els dimecres a les 15 h (horari escolar, perquè moltes aprenentes són mares que van al casal amb els fills petits, mentre els grans estan a l'escola propera, cosa que permet trobar-hi sempre algú amb qui parlar. Cal dir que s'ha produït un efecte crida, perquè cada dia hi ha gent nova que hi vol participar.

Casal Cívil de Tortosa

A l'equipament de Tortosa també es van començar a fer sessions de formació per a voluntàries a petició de la dinamitzadora del Casal Cívic, perquè algunes dones catalanoparlants havien manifestat el desig de col·laborar d'alguna manera.

Els dimecres i els divendres al matí hi ha classes de ioga i relaxació (i també de llengua nivell Inicial). I hi assisteixen tant dones nouvingudes com autòctones. Són classes gratuïtes organitzades per Atzavara-Arrels, que és una entitat col·laboradora del VxL que treballa la interculturalitat i la inserció social.

Després d'aquestes classes, les dones es reuneixen en una aula del casal i fan grups de conversa: una voluntària per cada dos o tres aprenents. Com que també hi havia moltes inscrites, see'ls va impartir unes sessions inicials de formació de voluntaris.

A més, els divendres al matí hi va la dinamitzadora del Vxl del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE) i els facilita repertoris de conversa i materials de lectura fàcil. Segons el nivell de les aprenents, resol els dubtes que van sorgint i organitza els grups.

Hi assisteixen també estudiants en pràctiques d'Atzavara, perquè així aprenen a treballar l'oralitat amb les dones nouvingudes no alfabetitzades. En total hi participen 25 persones.


Ester Martí Accensi

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes