25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 4 d'octubre de 2018

Els VII premis Pompeu Fabra distingeixen set entitats i persones per la seva contribució a la projecció social de la llengua catalana

El guardó reconeix enguany l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, els professors Mila Segarra i Jordi Mir, els establiments König, l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català, el presentador de televisió Halldór Már, el voluntari lingüístic Ramon Rom i 214 entitats

L'acte de lliurament serà especialment solemne coincidint amb la commemoració de l'Any Fabra, i tindrà lloc el 23 d'octubre al Teatre Nacional de Catalunya

Durant la gala, també s'atorgarà el Premi Robèrt Lafont de promoció de l'occità

Els VII premis Pompeu Fabra distingeixen set entitats i persones per la seva contribució a la projecció social de la llengua catalana

El Jurat dels VII premis Pompeu Fabra, presidit per la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha fet públics els premiats corresponents a l'any 2018. Els distingits són l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, que ha obtingut el VII premi Pompeu Fabra en la categoria de projecció i difusió de la Llengua catalana; els professors Mila Segarra i Neira i Jordi Mir i Parache, que l'han obtingut ex aequo en la categoria de trajectòria professional, científica o cívica; König en la categoria socioeconòmica; l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català en la de comunicació i noves tecnologies; el presentador i cantant Halldór Már en la categoria d'incorporació a la comunitat lingüística catalana, i el voluntari Ramon Rom Sagristà en la de Voluntariat lingüístic.

Amb els premis Pompeu Fabra, instituïts l'any 2008, el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, reconeix i premia les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana i, fent públic aquest reconeixement, fomenta l'acció de la societat civil en l'impuls del català en els sectors de regulació privada.

Enguany el lliurament dels premis serà especialment solemne ja que s'inscriurà en la commeració de l'Any Fabra, els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. L'acte tindrà lloc el dia 23 d'octubre, a les 18 hores, a la sala petita del Teatre Nacional de Catalunya. El presidirà la consellera de Cultura, Laura Borràs, acompanyada de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. Durant l'acte també es lliurarà el V Premi Robèrt Lafont, que reconeix persones o entitats que s'han distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del domini lingüístic. El guardonat amb el Premi Robèrt Lafont es coneixerà properament.

El Jurat ha decidit per unanimitat, amb motiu de l'Any Fabra, de fer també una menció de reconeixement especial a les 214 entitats que formen part actualment el Cens d'entitats de foment de la llengua catalana.

El guardó dels set premis consisteix en un bust de bronze, obra de l'escultor Manuel Cusachs, i en una sèrie de litografies numerades i signades pel mateix autor per a les entitats que reben el reconeixement especial.

Les persones interessades a assistir a l'acte han d'emplenar aquestformulari.

L'aforament al Teatre Nacional de Catalunya és limitat.
 

Centenars d'activitats

El lliurament dels premis Pompeu Fabra s'afegeix en un lloc destacat al repertori d'activitats de l'Any Fabra en el marc del qual ja s'han programat més de 400 activitats acadèmiques i divulgatives a tot Catalunya per difondre la figura i obra del lingüista. S'han organitzat més de 60 conferències, amb ponents de relleu com el president de la Generalitat, Quim Torra; el comissari de l'Any Fabra, Jordi Ginebra; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; Joan Costa; Rosa Lloret; Jordi Manent; Mònica Montserrat; Josep Murgades; Neus Nogué; David Paloma; Mila Segarra; Genís Sinca i Sílvia Soler.

L'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" ha fet itinerància en més de 80 indrets d'una cinquantena de municipis i el monòleg teatralitzat "Pompeu Fabra. Jugada mestra!" s'ha representant a unes 30 sales de tot Catalunya. Són algunes de les activitats commemoratives de l'Any Fabra, que també inclouen col·loquis, rutes, concursos, publicacions i tot tipus de propostes, i que han comptat amb la col·laboració institucional d'ajuntaments, associacions, universitats i entitats.

Premis Pompeu Fabra

Premis Robèrt Lafont

Any Pompeu Fabra

http://llengua.gencat.cat/premis_inscripcio


Direcció General de Política Lingüística. Departament de Cultura

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes