25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 20 de juliol de 2018

Pompeu Fabra, protagonista d’una vintena d’actes d’estiu del Consorci per a la Normalització Lingüística

Hi ha programades cinc conferències sobre Fabra a càrrec de David Paloma, Ramon Sistac, Jordi Manent i M. Rosa Lloret. Dotze municipis acolliran l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa"

Pompeu Fabra, protagonista d’una vintena d’actes d’estiu del Consorci per a la Normalització Lingüística

L’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa” fa ruta per 12 poblacions aquest estiu

El descans de l'estiu no atura les activitats per homenatjar Pompeu Fabra. Una quinzena de municipis organitzen actes durant els mesos de juliol, agost i setembre, en el marc de les programacions dels serveis municipals oberts al públic.

Es tracta de poblacions que, durant l'estiu, reben molts visitants sobretot de turisme interior, la qual cosa contribueix a la divulgació de la vida i l'obra fabrianes, en un ambient més peculiar, relaxat i distès que el del ritme accelerat de la resta de l'any.

De juliol a setembre: cinc conferències, tretze exposicions i una representació teatral

Gràcies a l'impuls de la Direcció General de Política Lingüística del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i a la participació del Consorci per a la Normalització Lingüística, s'han organitzat una vintena d'actes per commemorar Pompeu Fabra durant l'estiu, per diferents indrets del territori català.

Cinc conferències faran un apropament a la figura del Mestre, des de perspectives diverses. David Paloma tracta "Els dos projectes de Pompeu Fabra", el 4 de juliol a la Seu d'Urgell; Ramon Sistac enfoca "Pompeu Fabra des de Lleida", el 22 de juliol, a Alcoletge; Jordi Manent descriu dues vessants importants de Fabra: el "lingüista excepcional i el personatge cívic", el 7 de setembre a Balaguer i el 13 de setembre a Vilassar de Mar, i M. Rosa Lloret "descobreix el mestre Fabra, vist pels seus alumnes", el 20 de setembre a Tremp.

L'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" fa ruta estiuenca per tretze poblacions catalanes. Tortosa l'acull dues vegades: a la Biblioteca Marcel·lí Domingo i als Serveis Territorials de Cultura; Girona també l'exposa dues vegades: una a l'entrada de l'Ajuntament i l'altra a la Biblioteca Pública Carles Rahola; la Seu d'Urgell, a la Biblioteca Sant Agustí; l'Arboç, a la Biblioteca Municipal; Cabrera de Mar, a la Biblioteca Ilturo; Pineda de Mar, a la Biblioteca Serra i Moret; Cunit, a la Biblioteca Municipal Marta Mata; Alcoletge, al Centre d'Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil Ermengol Piró; Malgrat de Mar, a la Biblioteca la Cooperativa; Tarragona, a les dependències del Centre de Normalització Lingüística; Palau-solità i Plegamans, a la Masia de Can Cortès; Balaguer, a la Sala d'exposicions de l'Ajuntament, i Vilassar de Mar, a la Biblioteca Ernest Lluch. Tretze exposicions que serveixen com a reclam estival per aprofundir en la vida i l'obra del "seny ordenador de la llengua catalana".

Cabrera de Mar gaudirà de la magnífica interpretació de l'actor i guionista Òscar Intente, que dona vida a pensaments i reflexions al voltant del llegat de Fabra, en el brillant monòleg "Pompeu Fabra: jugada mestra!".

En global, es tracta d'un estiu que permet combinar les vacances amb la commemoració i la redescoberta d'un personatge tan il·lustre per a la memòria col·lectiva catalana dels últims temps.

El fruit del treball en xarxa

L'esforç transversal de la Direcció General de Política Lingüística, els Serveis Territorials de Cultura de les delegacions de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre, i el Consorci per a la Normalització Lingüística, a través dels centres de normalització lingüística de Lleida, Tarragona, el Maresme, Sabadell i les Terres de l'Ebre, han fet possible mantenir viva l'activitat fabriana durant els mesos d'estiu.

Ha estat imprescindible, també, l'aportació i el suport de les biblioteques o altres espais municipals de cada territori, que han contribuït en l'organització dels actes, cedint els espais corresponents.


Àmbit de Projecció i Comunicació
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes