25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 21 de juny de 2018

Tortosa acomiada el professor Manuel Pérez Bonfill

El professor de l'Institut de Tortosa i escriptor Manuel Pérez Bonfill va morir el 19 de juny de 2018 a la capital del Baix Ebre als 91 anys. Els actes de comiat van tindre lloc a l'endemà al tanatori Funenària Domingo, amb la presència de 170 persones, i a l'Espai Gerard Vergés del parc municipal de Tortosa, on una trentena d'amics del desaparegut li van dedicar un recital poètic.

Tortosa acomiada el professor Manuel Pérez Bonfill

Pérez Bonfill era un referent cultural a la ciutat de Tortosa, especialment pel mestratge que va exercir sobre diverses generacions de tortosins al llarg de les quatre dècades en què va treballar com a professor de literatura castellana a l'institut. Tot i que durant els anys cinquanta i seixanta del segle XX va debutar com a escriptor en espanyol i va guanyar diversos premis i publicà contes en diferents indrets de l'estat espanyol, no fou fins al moment de la seua jubilació (1991) quan va veure publicada bona part de la seua prosa i dels seus poemes escrits en català.

El seu pas per l'institut tortosí va deixar una forta empremta entre les diverses generacions d'alumnes que van assistir a les seues classes i entre els companys professors. És autor de 'La cadira', un assaig sense text amb música de Carles Santos. Va fer una adaptació teatral del 'Curs de lingüística general de Ferdinand de Saussure', i va participar com a coautor i director d''H2O=$. Grande e generale estoria de como ficieron famoso trasvassamiento años ha en tiempos de Maria Castaña' (1977).


L'any 2010 va rebre la Creu de Sant Jordi per part del govern de la Generalitat. La seu d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, l'any 2016, va posar el nom de Manuel Pérez Bonfill a la Mostra de Teatre Amateur que organitzava anualment a Tortosa, i l'entitat municipal descentralitzada de Campredó li dedicà la biblioteca de la població.

L'any 2016, amb motiu del 90è aniversari, un grup d'entitats de Tortosa, entre les quals el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE), va organitzar un any d'activitats dedicades a Manuel Pérez Bonfill, que van culminar amb la proclamació del professor i escriptor com a fill predilecte de la ciutat per part de l'Ajuntament.

És autor de:

'Amb algunes branques d'olivera'. Tarragona: El Mèdol, 1991
'Fràgils'. Tarragona: El Mèdol, 1996
'Carrer de només un'. Barcelona: Editorial Empúries, 2001
'Extracte de resina',amb Frederic Mauri. Cerdanyola del Vallès: Montflorit, 2002
'Abusos del ritual'. Lleida: Pagès, 2009
'Giny d'aigua'. Tarragona: Publicacions URV, 2011
'La fira de sempre i altres narracions'. Tortosa: Institut Joaquín Bau, 2016


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes