25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 14 de juny de 2018

La Ruta Pompeu Fabra ens apropa als escenaris de la vida del Mestre

Un grup d'usuaris del CNL de Barcelona i de veïns de Gràcia i Sarrià - Sant Gervasi van fer ahir, dimecres 13 de juny a la tarda, la Ruta Pompeu Fabra pels carrers de Ciutat Vella.

La Ruta Pompeu Fabra ens apropa als escenaris de la vida del Mestre

El grup, a l'Espai Pompeu Fabra, de l'Institut d'Estudis Catalans, un cop acabada la ruta.

Amb motiu de l'Any Fabra i del naixement del lingüista a la Vila de Gràcia fa 150 anys, ahir dimecres 13 de juny, usuaris del CNL de Barcelona i veïns i veïnes del barri de Gràcia van poder gaudir de la Ruta Pompeu Fabra pels carrers de Ciutat Vella. L'activitat estava subvencionada pel Districte de Gràcia.

El recorregut es va iniciar a la plaça de Catalunya i va seguir cap al carrer de les Moles, on Fabra havia viscut durant un temps. David Paloma i Mònica Montserrat, conductors de la ruta, van relatar com va ser en aquell edifici on va tenir la revelació sobre la importància de fer que la llengua fos apta per a usar-la en tots els àmbits. Tot plegat fou gràcies a una carta que havia d'escriure a uns familiars, i que va començar a redactar en castellà, com era habitual a l'època. Va ser en aquell moment en què es va adonar que no tenia sentit no poder-se comunicar per escrit amb els éssers estimats en la seva llengua, el català.

La ruta va seguir després cap a Portaferrissa, on el grup va poder conèixer la tasca de Fabra a la revista L'Avenç, on va engegar una campanya de reforma lingüística amb altres companys seus, també preocupats per la necessitat d'obrir un debat sobre el present i el futur de la llengua catalana. 

El vessant més personal de Fabra es va descobrir a la següent parada, al Centre Excursionista de Catalunya, on els guies van explicar que el lingüista va ser una de les primeres persones a practicar l'excursionisme, afició que li permetia conèixer paraules i accents dels diferents indrets de Catalunya. 

A la Reial Acadèmia de les Bones Lletres el grup va descobrir l'oposició que va rebre Fabra d'alguns intel·lectuals de l'època, contraris a establir noves normes per al català.

Les últimes parades van ser a l'antiga seu de l'Ateneu Barcelonès, a la Rambla, i a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, en què el grup va poder visitar l'Espai Fabra, on hi ha una reproducció del quadre del jove Fabra, fet per Ramon Casas.

Àlbum de fotos 

Itinerari ruta Pompeu Fabra a Barcelona


Centre de Normalització Lingüística de Barcelona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes