25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 31 de març de 2009

El CNL de Tarragona tanca els actes del vintè aniversari al Saló de Plens de l'Ajuntament

El president del CPNL, Bernat Joan, va pronunciar el discurs central de l'acte

L'acte formal i protocol·lari de la celebració dels vint anys de la creació del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Tarragona i del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) va tenir lloc al Saló de Plens de l'Ajuntament de la ciutat, el dia 30 de març a la tarda.

El CNL de Tarragona tanca els actes del vintè aniversari al Saló de Plens de l'Ajuntament

Xavier Sabaté, Sergi de los Rios, Bernat Joan i Rosa M. Rossell, abans de començar l'acte del Saló de Plens

Amb aquest acte es tancaven oficialment els actes commemoratius, encara que l'exposició "20 anys junts pel català" es podrà visitar fins al diumenge 12 d'abril, a la Casa Canals (c. d'en Granada, 11).

Va obrir l'acte el primer tinent d'alcalde, Sergi de los Rios, en substitució de l'alcalde. La directora del CNL de Tarragona, Rosa M. Ibarz, va fer a continuació un resum de la Memòria d'activitats de les dues primeres dècades de trajectòria del Centre, document que el mateix dia es va distribuir als mitjans de comunicació locals i que ara s'enviarà a tots els ajuntaments i consells comarcals de les quatre comarques que aglutina el CNL de Tarragona: Tarragonès, Alt Camp, Conca de Barberà i Baix Penedès.

La presidenta del Consell de Centre, Rosa M. Rossell, va continuar el torn d'intervencions parlant de la seva experiència al capdavant del CNL, breu, i de quina és la seva visió, des de dins, de la feina que s'hi fa. També va fer especial esment de les persones i institucions que van ajudar a fer néixer i créixer l'organisme, des de l'alcalde Josep M. Recasens, que va ser el primer a signar per al naixement del CPNL, fins als tècnics que hi han treballat i els que hi treballen.

Llengua de referència social

El secretari de Política Lingüística i president del CPNL, Bernat Joan, també present en l'acte, va repassar els canvis de la societat catalana en aquests vint anys i com el Consorci —que va aparèixer en una societat bàsicament bilingüe o unilingüe, sense Internet, ni telefonia mòbil— s'hi ha anat adaptant per donar servei a una societat que ha esdevingut multilingüe, que treballa en xarxa i on el correu electrònic, la telefonia mòbil i les tecnologies de la informació aplicades a la difusió i l'ensenyament de la llengua són les eines de treball imprescindibles. I com, en aquest marc sociolingüístic i sociotecnològic, el CPNL ha sabut posar-se al dia periòdicament. Joan va cloure el seu repàs remarcant el paper central de la nostra llengua com a element aglutinador i referent d'aquesta nova societat catalana, multilingüe i multiforme.

De los Rios, finalment, va tancar la ronda de parlaments amb una intervenció en què va destacar la necessitat de la nostra societat d'invertir en difusió i formació en la nostra llengua, fins i tot en temps de crisi, atès el seu paper vertebrador i integrador de la nostra societat.

Durant l'acte del Saló de Plens, el vídeo dels vint anys del CPNL es projectava a la sala d'actes que hi ha al davant mateix. Acabats els parlaments, el Pati del Rei Jaume I de l'edifici municipal va ser el darrer escenari de la celebració d'aquest vintè aniversari del CNLT, on es va oferir un piscolabis de comiat.


CNL de Tarragona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes