L'exposició "Xeic! Paraules de l'Ebre", a l'IES Joaquín Bau de Tortosa

CNL de les Terres de l'Ebre

Difusió

El Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre ha produït l'exposició "Xeic! Paraules de l'Ebre", amb motiu de la commemoració del 20è aniversari de la fundació del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Es podrà visitar entre el 27 de març i el 24 d'abril de 2009, a la Biblioteca de l'institut d'ensenyament secundari (IES) Joaquín Bau de Tortosa.

La mostra, que recull una trentena de mots habituals de la parla dels habitants de les Terres de l'Ebre, consta de sis plafons autoenrotllables de 90x200 centímetres, un dels quals introductori i els altres cinc amb el contingut concret de l'exposició. Les paraules d'aquesta exposició es presenten amb una fotografia que precedix l'entrada i, a continuació, s'indica la transcripció fonètica, la categoria gramatical, la definició, els derivats i l'etimologia de cada mot.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és donar a conèixer i potenciar l’ús del lèxic característic de la varietat geogràfica de la llengua catalana que es parla en l’àmbit territorial de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

"Xeic! Paraules de l'Ebre" ha pres com a base l'exposició "Estem amoïnats", organitzada pel CPNL l'any 2008 a la comarca de la Ribera d'Ebre. A aquell projecte s'hi han incorporat els mots que van obtindre més votacions en la campanya "Salvem una paraula ebrenca", impulsada pels serveis de català del CPNL a les Terres de l'Ebre durant l'any passat. En aquella campanya es van recollir 1.075 paraules en total, aportades per 570 persones a títol individual i per diferents grups escolars de cinquanta poblacions de les Terres de l'Ebre.

Les paraules que van obtindre més vots van ser fato, poal, xeic, xalar, granera, moixó, alberge, alego, maçana i bajoca.

"Xeic! Paraules de l'Ebre" es va inaugurar el 18 de febrer de 2009 a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna.

La mostra està disponible a Internet, des d'on es pot consultar, descarregar i imprimir.

Vols compartir aquesta notícia?