25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 19 de març de 2018

Unes 150 persones van celebrar ahir els 30 anys de l'Oficina de Català de Blanes i els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra a la Biblioteca Comarcal de Blanes

Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, i Jordi Ginebra, comissari de l'Any Fabra, conversen sobre el llegat de Pompeu Fabra i el procés de normalització lingüística, amb la moderació de l'alcalde de Blanes, Mario Ros

Unes 150 persones van reunir-se dijous passat a la Biblioteca Comarcal de Blanes per assistir a l'acte "El camí cap a una llengua per a tothom: 150 anys del naixement de Pompeu Fabra - 30 anys de l'Oficina de Català de Blanes". La commemoració va començar amb unes paraules de felicitació per la feina feta des de l'Oficina de Català durant aquests 30 anys d'existència a Blanes i va donar pas a una conversa a partir d'aquests eixos: la importància del llegat de l'obra de Pompeu Fabra, la contribució des de les institucions públiques catalanes a difondre'n l'obra, i el vincle entre l'obra fabriana i el procés de normalització lingüística i la immersió a les escoles.

Així, s'hi va parlar del personatge i l'obra de Pompeu Fabra; de la importància d'incorporar les solucions dialectals per garantir la unitat de la llengua, i dels materials i recursos que s'ofereixen per commemorar l'Any Fabra: un llibre de lectura fàcil, un còmic, la ruta Pompeu Fabra o els dictats en línia, per citar-ne només alguns.

Les intervencions de Franquesa i de Ginebra van remarcar el rigor intel·lectual de l'obra de Fabra, indispensable per transformar la llengua catalana -aleshores reduïda a l'àmbit familiar i literari- en una llengua preparada per respondre plenament a les necessitats de la comunitat que la parla.

A tall d'anècdota, va sorprendre especialment la referència a Blanes com la primera població a dedicar un carrer a aquests personatge il·lustre.  

L'exposició

La visita a l'exposició sobre els 30 anys de l'Oficina de Català de Blanes va permetre als assistents fer-se una idea molt precisa del procés de normalització viscut a Blanes durant aquests 30 anys d'existència, primer sota l'aixopluc de l'Ajuntament, com un servei municipal, i gairebé cinc anys després des del Consorci per a la Normalització Lingüística, al qual s'integrà l'any 1992.

Des dels inicis, més de 17.000 alumnes i 650 cursos de català per a adults són algunes de les xifres que posen de manifest la feina feta durant aquests 30 anys (1987-2017).

L'exposició, per ajudar a conèixer millor els orígens del servei, analitza la procedència de l'alumnat i de la població blanenca. Entre altres dades rellevants, posa de manifest que la gran majoria d'alumnes de català de fora de l'Estat espanyol provenen de l'Amèrica central, l'Amèrica del Sud, l'Àfrica i la Unió Europea, una informació que evidencia el paper fonamental de l'Oficina de Català de Blanes en la normalització lingüística del municipi.

Així mateix, l'exposició exhibeix materials i publicacions (vocabularis per la comerç i l'empresa, l'exposició i l'opuscle "Parlem-nos", un manual de llenguatge administratiu, el recull de dites i frases fetes de Blanes, el guió de l'acte literari Llegir Pla...); explica alguns dels programes de promoció de la llengua amb més èxit com el Voluntariat per la llengua, i mostra algunes de les activitats més rellevants: la Ludoteca en català i l'espectacle "Escoltem les llengües del món", per citar-ne algunes. I tot això, il·lustrat amb fotografies, gràfics i textos que es podran veure a l'entrada de la Biblioteca Comarcal fins al 30 de març.

Des del començament, l'Oficina de Català de Blanes va comptar amb qui continua sent la seva responsable, l'Elisa Sola, al costat d'un equip que ha anat canviant amb el temps. Els seus noms i, en alguns casos, les fotografies, ara es poden veure en un dels plafons d'aquesta exposició. 


Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes