25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 12 de març de 2018

L’alumnat dels cursos de català del SLC de Sant Feliu assisteix a la inauguració de l’Any Pedrolo dins del marc de Vespres Negres

El dimecres passat 28 de febrer l'alumnat dels cursos de català de nivell Bàsic, Elemental i Intermedi va assistir a la conferència "Manuel de Pedrolo i el seu llegat noir" a càrrec de l'escriptora i comissaria de l'Any Pedrolo, Anna Maria Villalonga. La trobada es va fer a l'Ateneu Santfeliuenc,  dins de la 3a edició de Vespres Negres organitzada per la Universitat Social Lliure Autogestionada (USLA) i l'Ateneu Santfeliuenc.

L’alumnat dels cursos de català del SLC de Sant Feliu assisteix a la inauguració de l’Any Pedrolo dins del marc de Vespres Negres

Anna M. Villalonga va parlar de la vida, la personalitat i l'obra - enorme, interessantíssima i prolífica- de Manuel de Pedrolo. Va comentar que tota la seva obra era en català en un temps en què hi havia censura, de fet li van censurar força llibres per la seva ideologia que es van publicar uns anys després. Pedrolo també va traduir molts llibres d'autors europeus i nord-americans i va crear la col·lecció "Cua de Palla" de gènere negre.

La xerrada es va centrar sobretot en les obres de gènere negre de Pedrolo. Pedrolo utilitza el recurs del negre per apartar-se de les realitats desagradables. Anna M. Villalonga diu que el negre hi és present en el to, el ritme, les paraules dites, el suspens... Tot això ho fa amb l'objectiu de dir coses importants per a les persones.

També va ressaltar que Manuel de Pedrolo volia apropar la literatura a tothom i demostrar que es pot escriure en llengua catalana en tots els gèneres: teatre, conte, poesia, llibres, articles, etc. Ell no pretenia fer alta literatura, desitjava acostar-la a la gent; per això els seus llibres no són feixucs de llegir.

L'inspector fa tard, Doble o res, Mossegar-se la cua i Joc brut són algunes novel·les recomanades.

El Mecanoscrit del segon origen i Joc brut seran els llibres que llegiran els alumnes el proper trimestre per commemorar el naixement de l'escriptor.


CNL Roses

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes