25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 18 de març de 2009

Massagran en un català amb accents diversos

Lectura col·lectiva del popular llibre de Josep Maria Folch i Torras "Les aventures extraordinàries d’en Massagran"

Un grup de dotze persones vinculades al "Voluntariat per la llengua" i als cursos de català per a adults del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Alt Penedès i el Garraf van participar en la lectura col·lectiva del popular llibre de Josep Maria Folch i Torras Les aventures extraordinàries d’en Massagran.

Massagran en un català amb accents diversos

Portada d'una de les edicions.

L’acte el va organitzar la Biblioteca Torras i Bages, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural de l’Alt Penedès i del CNL i es va fer en una de les sales de la mateixa biblioteca.

Com que els dotze participants tenien unes procedències ben diferents, la lectura va permetre tornar a reviure les aventures del protagonista del relat de Folch i Torras, llegides en un català amb accents diversos: amb accent brasiler, amb accent marroquí, amb accent llatinoamericà... a més del català de les persones nascudes a Catalunya.

La lectura pública col·lectiva es va dur a terme el 14 de març, el mateix dia i a la mateixa hora que es feia en diverses poblacions d’arreu de Catalunya amb motiu de la 27a Setmana del Llibre en Català, que enguany ha tingut com a seu Sant Cugat del Vallès. A més de Vilafranca, es va fer a Abrera, Barcelona, Malgrat de Mar, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Sant Esteve Sesrovires, Sant Vicenç de Castellet, Tarragona i Tortosa, entre altres.

Aquesta és la segona edició de la lectura pública col·lectiva. En la primera edició, organitzada l’any passat, es van llegir fragments de la novel·la de Mercè Rodoreda La plaça del diamant. Les aventures extraordinàries d’en Massagran, una de les publicacions més conegudes i llegides de la literatura infantil catalana, es va publicar en forma de fulletó a la revista En Patufet, el 1910, amb dibuixos d’en Junceda. Cal recordar que un dels fundadors d’aquesta popular revista infantil va ser Ricard Fortuny, metge vilafranquí i promotor catalanista.


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes