25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 21 de febrer de 2018

4.000 alumnes de català homenatgen Fabra

20 de febrer de 2018: el CPNL commemora els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra. Més de 200 Dictats Fabra a les aules del CPNL

4.000 alumnes de català homenatgen Fabra

En el marc de la commemoració de l'Any Pompeu Fabra, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha organitzat una sessió especial de dictats a l'aula relacionats amb Pompeu Fabra en tots els cursos de català per a adults que han impartit classe presencial durant el dia 20 de febrer, just quan se celebren els 150 anys del naixement del lingüista.

El dictat s'ha desenvolupat en 229 cursos de diferents nivells de català per a adults de tot el país, en una demostració del que és l'organització en xarxa del Consorci per a la Normalització Lingüística, amb centenars de punts de formació al territori. En total, hi han participat prop de 4.000 alumnes -exactament 3.895-, repartits entre els 22 Centres de Normalització Lingüística de tot Catalunya.

A més, alguns dels fòrums de les aules virtuals (Aula Mestra i Parla.Cat) han compartit l'enllaç en línia dels Dictats Fabra per a tots els alumnes inscrits. També en el món digital, la jornada s'ha fet ben present a les xarxes socials amb les etiquetes #DictatFabraCPNL i #AnyFabraCPNL.

L'actuació ha consistit a fer conèixer el recurs que la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) ha creat i ha posat a disposició de tothom, a través dels Dictats Fabra, amb diverses opcions de textos per dictar, de nivells variats, elaborats per les escriptores i professores de català Mònica Batet i Sònia Moll.

Els textos permeten conèixer curiositats de la vida i l'obra de Pompeu Fabra, alhora que posen de manifest la importància d'una bona comprensió oral i d'un ús correcte de la llengua escrita: tot un homenatge al Mestre, en l'any en què també es commemoren els 100 anys de la Gramàtica catalana, pilar fonamental de la gramàtica actual.

Com la resta de textos per dictar que conté l'espai de Dictats en línia, els Dictats Fabra es poden escoltar en format més ràpid o més lent, i es poden autocorregir en línia. Els àudios han estat enregistrats pels locutors professionals Xavier Martin i Montse Llussà.


Altres actuacions per celebrar l'Any Fabra

La celebració conjunta dels Dictats Fabra s'afegeix a la resta d'iniciatives que planifiquen la DGPL i el CPNL per commemorar l'Any Fabra durant tot el 2018.

Després de l'acte d'inici de l'Any Pompeu Fabra -que té lloc al teatre Zorrilla de Badalona, dimecres 21 de febrer, sota la direcció de Xavier Albertí, director artístic del TNC-, exposicions itinerants, conferències, dramatitzacions, concursos i campanyes en el sector comercial són alguns dels projectes que s'aniran concretant en els diferents municipis i que quedaran recollits en la planificació d'actes de l'Any Pompeu Fabra al CPNL.

En aquesta línia, la Ruta Pompeu Fabra ja ha mobilitzat més d'un centenar d'alumnes dels cursos de català i de participants del Voluntariat per la llengua, des de finals del 2017, amb tant d'èxit que se n'estan planificant noves edicions per als propers mesos.

Tot plegat dona forma a l'estimació i al respecte que la societat catalana professa per una personalitat de la talla de Pompeu Fabra, que va deixar una empremta inesborrable tant en la dimensió lingüística del país, com en l'ideari col·lectiu, social i polític.


Àmbit de Projecció i Comunicació
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes