25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 15 de febrer de 2018

La música, un bon estímul per a l’aprenentatge de la llengua

El Consorci per a la Normalització Lingüística treballa en xarxa per garantir la comunicació en català en tots els sectors de la societat. L'experiència del cant coral en l'aprenentatge de la llengua es consolida com una aposta d'inclusió social i arrelament

La música, un bon estímul per a l’aprenentatge de la llengua

Amb prop de trenta anys d'experiència, el Consorci per a la Normalització Lingüística ha esdevingut un referent clau en l'organització de cursos de català per a adults i en la dinamització d'activitats de llengua i cultura al territori.

Per mitjà dels 22 centres de normalització lingüística distribuïts pel país, alumnes dels cursos de català i participants del programa Voluntariat per la llengua s'impliquen en el teixit associatiu de proximitat, gràcies a iniciatives locals organitzades en xarxa amb entitats i associacions de l'entorn.


Experiències d'èxit al territori

Aquest és el cas del Centre de Normalització Lingüística (CNL) Montserrat -de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà i la Cerdanya- que, conjuntament amb l'Orfeó Manresà, l'any 2015 va crear la coral Cor Obert, una iniciativa d'èxit que suma interessos diversos: fomentar la música participativa, millorar la fluïdesa en la comunicació en català, facilitar la inclusió social i establir connexions amb l'entorn cultural.

Rosa M. Ortega Juncosa, pianista de l'Orfeó Manresà i professora de música de l'IES Guillem Catà, és directora de la coral Cor Obert i una de les promotores principals del projecte. En aquesta ocasió, com en la resta d'experiències col·laboratives musicals que promou, Ortega vincula estretament la repercussió de la música amb la cohesió social i els beneficis col·lectius que comporta. Un compromís que es fa evident, per exemple, en les col·laboracions de Cor Obert al Centre Penitenciari Els Lledoners.

La mescla de la música i l'aprenentatge de la llengua, de la mà de la implicació fonamental d'entitats i associacions culturals de l'entorn, repercuteix positivament en els cantaires nouvinguts, aprenents de català, a l'hora de generar el sentiment de pertinença a un col·lectiu i l'arrelament al territori, i també a l'hora de treballar aspectes lingüístics relacionats amb les lletres de les cançons (fonètica, vocabulari, comprensió, etc.).

Els avantatges d'aquestes experiències es demostren, també, en altres projectes musicals puntuals o de llarga durada, impulsats des del Consorci, en col·laboració amb agents culturals locals, com són el grup Cantem en català, del CNL del Vallès Oriental; la coral Fa x Mi, del CNL de Sabadell, la coral Ciutat Vella M'enCanta, del CNL de Barcelona; la coral Verdes veus del curs Aprenem cantant, del CNL del Vallès Occidental 3; el grup coral del CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura; el projecte Cantem el català, del CNL de Tarragona, o la coral que s'acaba de crear al CNL de l'Hospitalet.

En aquesta línia -i conscients dels beneficis que suposa-, el Consorci ofereix també en l'oferta de formació especialitzada el curs Cantem i parlem, de 10 hores, per reforçar l'expressió oral, la pronunciació i la fluïdesa comunicativa a l'entorn de la música en català. 

Iniciatives, totes elles, que permeten establir vincles importants en el territori, fan xarxa, cohesionen socialment i reporten beneficis individuals i col·lectius, tant per als alumnes acabats d'arribar a Catalunya -o que s'hi han establert fa poc- com per al conjunt de la societat.


Àmbit de Projecció i Comunicació
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes