25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 8 de febrer de 2018

El VxL del Prat de Llobregat visita l’exposició de Montserrat Roig al Born

Voluntaris i voluntàries del Prat van fer una doble visita: l'exposició temporal i el jaciment arqueològic del Born

El VxL del Prat de Llobregat visita l’exposició de Montserrat Roig al Born

El dimecres 7 de febrer, un grup de 25 persones del Voluntariat per la llengua van anar amb tren fins al Born de Barcelona. Els assistents venien principalment de les tertúlies que fem els dimecres i de la tertúlia de Rubricatus, però estava oberta a tots els voluntaris.

Moltes persones ja havien estat al barri del Born, especialment per veure Santa Maria del Mar, i algunes fins i tot ja havien vist el jaciment del Born, però tenien ganes de tornar-hi a anar.

La tècnica del VxL es va encarregar de les explicacions, que van començar fora de l'edifici. Pel que fa al Born CCM, està integrat a l'edifici del que va ser l'antic mercat del Born, inaugurat el 1876. Al subsòl s'ha trobat un jaciment arqueològic amb les restes de la delineació dels carrers i les cases de la Barcelona del 1700, que són testimoni tant de la vida a la ciutat com de les conseqüències del setge del 1714. Els assistents van sentir explicacions sobre el rec comtal, les muralles, la construcció de la Ciutadella i l'enderrocament d'una part del barri després del 1714. També vam parlar de la vida quotidiana de l'època medieval, del nom dels carrers i dels entreteniments de l'època.

Després vam visitar l'exposició "Montserrat Roig, 1977. Memòria i utopia", que era dins de l'edifici de l'antic mercat.  Montserrat Roig (1946-1991), escriptora i periodista, va ser una de les autores més destacades de la seva generació. La lluita obstinada per la recuperació de la memòria històrica i el compromís polític amb el catalanisme, el feminisme i l'antifeixisme caracteritzaven la seva obra. Als assistents els va interessar molt especialment aquesta exposició perquè hi ha molt d'espai dedicat a la seva primera gran obra d'investigació: Els catalans als camps nazis, que tracta un tema molt colpidor, però que és important perquè ajuda a recuperar la memòria històrica.

També van dedicar molta estona a mirar una part més amable de l'exposició, la del programa de televisió "Personatges". Va agradar especialment a les persones de més edat, perquè recordaven haver-lo vist, però els joves també van reconèixer moltes de les persones entrevistades.

Un cop fora del recinte, voluntaris i aprenents van anar ràpidament cap al tren perquè feia un dia molt fred i no venia de gust passejar. 


Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes