25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 5 de febrer de 2018

Quaranta-dues parelles lingüístiques es trobaran a Reus per parlar en català

Voluntaris i aprenents es van conèixer en una sessió formativa al Mas Pintat. Trenta d'aquestes parelles són noves i dotze continuen després d'haver-se conegut en una edició anterior.

Quaranta-dues parelles lingüístiques es trobaran a Reus per parlar en català

Foto de família

Divendres passat, quaranta-dues parelles lingüístiques del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus (CNL) es van trobar al Mas Pintat per assistir a la sessió de presentació de la 34a edició del programa Voluntariat per la llengua (VxL) a Reus. 

Rosa Martí, directora de l'equipament que va acollir l'acte, va presentar als assistents els serveis que aquest espai ofereix a les famílies i les activitats que s'hi fan.

M. Dolors Sardà, presidenta del CNL, va reconèixer la tasca de voluntaris i aprenents i en va destacar la variada procedència, ja que en aquesta edició hi participen persones de Portugal, Suïssa, Romania, Polònia, Rússia, Marroc, Perú, Colòmbia, Argentina, Brasil, Uruguai, República Dominicana, a més de Catalunya i la resta de l'Estat espanyol.

D'altra banda, la tècnica responsable del programa, Rut Ortiz, es va encarregar de donar als participants informacions i instruccions perquè la seva experiència com a membres d'una parella lingüística resulti ben positiva i va explicar el funcionament  de les pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors, una iniciativa que vincula l'aprenentatge formal a l'aula amb situacions comunicatives reals a través de la xarxa de comerços locals que donen suport al Voluntariat per la llengua.

Finalment, Anna Saperas, directora del CNL, va detallar algunes de les activitats que s'han preparat per als participants en el VxL per a aquest trimestre, entre les quals hi ha la visita guiada a l'exposició de fotografia "Reus, retrat fotogràfic d'una centúria", la participació en un taller de poesia, o la visita guiada al refugi antiaeri de la Patacada.

A més, els aficionats a l'esport tindran l'oportunitat d'assistir gratuïtament a un partit d'hoquei del Reus Deportiu, entitat col·laboradora amb el programa Voluntariat per la llengua i que des de divendres compta amb dues parelles lingüístiques formades per personal del club; d'una banda, la que es va presentar el passat desembre entre porters del primer equip d'hoquei, Càndid Ballart i Juanjo Matilla, i d'altra banda, la que es va presentar en aquest acte i que està formada per les entrenadores Laia Salicrú i Miriam de la Fuente.

Els voluntaris inverteixen una hora setmanal durant deu setmanes a conversar en català amb l'aprenent a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en aquesta llengua en un ambient distès, mentre fan noves amistats i s'enriqueixen mútuament. 

Les persones que estiguin interessades a col·laborar-hi com a voluntàries o com a aprenentes encara hi són a temps, i poden adreçar-se al CNL de l'Àrea de Reus, situat al carrer de l'Àliga de Reus, 1, personalment, per telèfon (977 128 861) o per correu electrònic (vxl.reus(ELIMINAR)@cpnl.cat). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat, o fer el tràmit als punts d'inscripció del Voluntariat per la llengua distribuïts pel Baix Camp i el Priorat. 

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 100.000 parelles


CNL Àrea de Reus
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes