25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 23 de maig de 2006

Els alumnes de cuina i restauració de Tortosa coneixen "Plats a la carta"

És una aplicació informàtica per fer menús i cartes en català i altres idiomes

Els alumnes del pla de transició al treball de cuina i restauració de la ciutat de Tortosa, acompanyats de la professora Clara Segarra, van assistir a l'acte de presentació de l'aplicació informàtica per a la confecció de cartes i menús Plats a la carta, que va tindre lloc el 23 de maig de 2006 al Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre.

La presentació va anar a càrrec de tècnics del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre i de la Secretaria de Política Lingüística. Als alumnes se'ls va lliurar materials divulgatius i tècnics de les campanyes de normalització lingúística en l'ambit del sector de l'hostaleria i la restauració.

 

L’aplicació Plats a la carta oferix una base de dades de denominacions de menjars i begudes que consta de 1.691 registres i que progressivament es va ampliant en funció de les necessitats del sector. S’hi accedix des d’Internet i tota la informació relativa als establiments donats d’alta s’emmagatzema al servidor, cosa que permet accedir a l’aplicació des de qualsevol ordinador amb connexió a Internet.


El programa permet crear cartes noves, gestionar les cartes que s’hagin desat anteriorment al servidor (modificar-les, imprimir-les o esborrar-les) i proposar plats nous: si es vol un plat que no és a la base de dades de l’aplicació, es pot fer per mitjà d’un breu formulari que s’envia al servei de gestió encarregat de dur a terme el procés de revisió i traducció de la nova proposta perquè l’incorpori a l’aplicació.


En les denominacions s’han utilitzat les fonts documentals de l’àmbit de la gastronomia i la restauració existents en català i en les altres llengües de treball, tant pel que fa als diccionaris i vocabularis de bars i restaurants publicats en els darrers anys, com pel que fa a les obres especialitzades d’aquest àmbit, amb una especial atenció a alguns llibres de cuina, considerats de referència bàsica, que apleguen les preparacions més típiques de la cultura culinària catalana.


Plats a la carta inclou també noves denominacions de plats procedents d’altres cultures, com l’àrab o la japonesa, que s’han introduït amb força en la realitat gastronòmica catalana i per als quals ja existixen propostes denominatives normalitzades en català. Així, doncs, amb el bacallà a la llauna, el pollastre amb samfaina, el xató, la fideuada, el trempó, el tombet i el gaspatxo, també hi conviuen el babaganuix, el tabule, el falàfel, el sukiyaki i el rotlle de sushi, entre d’altres.


Plats a la carta és un projecte impulsat pel Departament de Comerç i la SPL de la Generalitat en col·laboració amb el centre de terminologia TERMCAT. Des del passat 15 de gener es pot fer servir gratuïtament des de l’adreça d’Internet http://www.gencat.net/platsalacarta.


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes