25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 17 de febrer de 2009

El vicepresident del Govern anima els catalanoparlants a “encomanar el català” a tothom per “coherència i normalitat”

Avui es posa en marxa la campanya “Encomana el català” que pretén evitar el canvi lingüístic

El vicepresident del Govern anima els catalanoparlants a “encomanar el català” a tothom per “coherència i normalitat”

Presentació de la campanya "Encomana el català"

El vicepresident del Govern ha presentat la nova campanya per fomentar l’ús social i públic del català que la Generalitat ha posat en marxa avui i que s’allargarà durant tota la legislatura. Porta per lema “Encomana el català” i pretén evitar que els catalanoparlants canviïn de llengua en els contextos en què ho acostumen a fer. I és que, segons les dades de l’enquesta d’usos lingüístics a Catalunya 2003, el 70,6% de la població canvia de llengua quan una persona se li adreça en castellà. Un percentatge que els últims anys hauria augmentat, segons revela l’enquesta d’usos lingüístics 2008, de la qual actualment s’estan ponderant els resultats. A la presentació de la campanya també ha assistit el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan.
 
El vicepresident del Govern ha emmarcat la nova campanya en la necessitat de "potenciar” el català perquè quedi garantida la seva “presència normalitzada a l’espai públic”, tenint en compte que actualment no ho està. Davant d’això, Josep-Lluís Carod-Rovira ha instat els catalanoparlants a “prendre consciència” del “gran poder” que tenen “per influir positivament” en la presència de la llengua a la vida pública i ha lamentat en aquest sentit “l’estigmatització de la població immigrada”, a qui moltes vegades es fa “el centre de les crítiques i els mals auguris de l’esdevenidor català”. En aquest sentit, el vicepresident del Govern ha reiterat que el futur de la llengua depèn de qui la parla i és per això que ha demanat “parlar en català amb tothom sense discriminar ningú, perquè sinó li neguem el dret a ser tractats igual”, perquè “de res no serveix que els que no saben una llengua l’aprenguin si després no poden fer-la servir”. “No podem continuar amagant el català com fem de vegades amb la gent que ve de fora. Amagar la llengua, com un tresor reservat a uns quants és un greu error. La llengua no pot ser amagada, les llengües que s’amaguen acaben per desaparèixer”, ha sentenciat el vicepresident del Govern. De fet, segons ha dit, evitar el canvi lingüístic és també una manera que els no catalanoparlants reivindiquin “el seu dret a la normalitat”.
 
En els mateixos termes s’ha expressat el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, qui ha considerat que “no parlar en català amb les persones nouvingudes és una manera d’excloure’ls i d’impedir la seva participació normal en la societat”.
 
 
La campanya
 
“Encomana el català” arrenca avui amb la campanya publicitària, que s’allargarà durant quatre setmanes, fins el 15 de març. Posteriorment, s’organitzaran diverses activitats a tot el territori que s’iniciaran el dia de Sant Jordi. Segons el vicepresident del Govern, “el que fa la campanya de manera molt gràfica, en un to amable, festiu i en positiu és contribuir a que desapareguin les situacions en què el català és amagat”, a “superar la predisposició psicològica” de molta gent de canviar de llengua quan l’interlocutor se’ls adreça en castellà.
 
Una de les principals novetats d’aquesta campanya és que s’ha dissenyat amb la implicació i la participació de la societat civil. Es va començar a preparar el setembre de 2007 a partir d’un estudi qualitatiu amb grups de discussió sobre usos lingüístics. Posteriorment, el 9 de maig de 2008, la Secretaria de Política Lingüística va realitzar una jornada de treball amb una nombrosa representació de la societat civil catalana per recollir propostes i suggeriments. Hi van participar 26 representants d’entitats a favor del català, organitzacions empresarials i sindicals, associacions de l’àmbit de la immigració, mitjans de comunicació i institucions acadèmiques entre d’altres.


Departament de la Vicepresidència

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes