25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 10 de febrer de 2009

Augmenten un 22% les inscripcions als cursos durant 2008

250 alumnes més que l'any 2007 s'inscriuen als cursos de català

Durant 2008 s'ha produït un fort increment de la demanda de cursos de català en tots els nivells, superant totes les previsions, amb un augment global de les inscripcions d'un 22,5% respecte a 2007, any en què va créixer un 23,5%. La demanda de cursos bàsics ha augmentat un 58% des que al setembre de 2005 es va implantar el primer pla d'acolliment lingüístic a Cornellà.

Pel que fa al nombre de cursos, se n'han fet 70, cosa que representa un augment de quasi el 17% respecte a 2007, any en què es va créixer un 43%.

A banda del significatiu increment d'inscripcions en els cursos de nivell bàsic d'acolliment lingüístic, el nombre d'inscripcions també ha augmentat notablement a la resta de nivells. Així, les inscripcions all nivell de suficiència (nivell C) han crescut un 38% (tot i que només s'ofereix a distància) i en el nivell intermedi (nivell B) un 10%, respecte a 2007.

El CNL fa 4 ofertes anuals de cursos presencials d'inicials i bàsics fins a intermedi: 2 de trimestrals (octubre-desembre i gener-març) i 2 d'intensius (maig-juny i juny-juliol). A aquesta s'hi afegeixen dues ofertes quadrimestrals de cursos a distància dels nivells intermedi i de suficiència i el Centre d'Autoaprenentatge.

Acolliment lingüístic

L'any 2008, en el conjunt dels 42 cursos inicials i bàsics s'han fet 842 inscripcions, 300 més que el 2007, xifra que suposa un increment del 30%, qusi 10 punts més per damunt del creixement registrat l'any anterior. 22 d'aquests cursos i 577 inscripcions s'inclouen formalment en el programa d'acolliment lingüístic.

Pel que fa a la procedència, l'alumnat estranger augmenta 9 punts entre 2006 i 2008 i ja representa un 49% en aquest darrer any, mentre el nascut a Catalunya baixa quasi 7 punts i el procedent de la resta de l'Estat 3.

Voluntariat per la llengua

El programa Voluntariat per la llengua neix a Cornellà l'octubre de 2002 com una iniciativa del CNL i de diverses entitats de la ciutat. Des de 2003 s'estén per Catalunya i posteriorment pel País Valencià, les Illes Balears i Andorra, i ha estat reconegut per la Comissió Europea com una de les 50 millors pràctiques de reforç per a l'aprenentatge d'una llengua que s'estan portant a terme a la Unió Europea.

Amb el programa Voluntariat per la llengua es fomenten entorns de conveersa entre persones que estan aprenent català (anant a classe o no) i persones que ja el coneixen per tal d'afavorir la fluïdesa oral i estimular l'ús del català en entorns informals fora de l'aula. L'any 2008, des del CNL de Cornellà s'han constituït 109 parelles de voluntaris lingüístics a la ciutat, un 49% més que el 2007.

Des que es va iniciar el programa a Cornellà i fins al desembre de l'any passat, s'han format 367 parelles lingüístiques a la ciutat.


Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes