25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 27 de gener de 2009

El Voluntariat lingüístic a Tarragona creix un 80% des del 2006

L'any 2008, el CNL de Tarragona va posar en marxa vora 400 parelles

Amb gairebé 400 parelles lingüístiques (397) presentades l'any 2008, el CNL de Tarragona ha experimentat un creixement del 80% respecte de l'any 2006 (221 parelles), en què el programa de "Voluntariat per la llengua" es va generalitzar a tot el Consorci seguint directrius de la Secretaria de Política Lingüística.

El Voluntariat lingüístic a Tarragona creix un 80% des del 2006

Visita de voluntaris lingüístics de Constantí a Centcelles, ara fa un any

El nombre de parelles s'ha incrementat un 41% respecte de l'any passat. El programa s'ha dut a terme per tot el territori del CNL de Tarragona. Les localitats on s'han format més parelles han estat Tarragona (128) i Constantí (148). Al Baix Penedès s'hi han format, en conjunt, 96 parelles, la majoria de les quals al Vendrell i a Calafell.

Els països de procedència dels aprenents són de tres continents: Espanya, Itàlia, França, Anglaterra, Romania, Alemanya, Dinamarca, Rússia, el Brasil, Mèxic, Xile, l'Argentina, el Perú, Colòmbia, l'Equador, el Marroc, Algèria i Guinea Equatorial.

Cal destacar que durant el 2008, des del CNL de Tarragona s'han signat dos acords de col·laboració per aplicar el programa del "Voluntariat per la llengua" als Serveis Territorials del Departament de Justícia a Tarragona, a l'abril, i amb GIPSS (Gestió i Prestació de Serveis de Salut, empresa pública), al desembre.

 

   Difusió i activitats

En aquest darrer any s'han presentat als voluntaris 32 activitats per compartir amb les seves parelles lingüístiques: xerrades de personatges mediàtics (Matthew Tree, Asha Miró, Màrius Serra, Roger de Gràcia), exposicions relacionades amb la llengua catalana ("La llengua en l'etiquetatge de les grans marques", "Parlem-nos", "La mar de llengües"), visites guiades a exposicions de CaixaForum i a les rutes històriques (Tarragona romana, Centcelles...), descomptes en entrades de teatre o entrades gratuïtes per sorteig, el programa "Aprenem amb la cultura" per a les parelles del Vendrell, etc.

A més d'aquestes activitats culturals i recreatives, també s'ha estrenat el carnet del Voluntariat, que a més d'identificar-los com a participants al programa del "Voluntariat per la llengua" als comerços voluntaris, també serveix per accedir gratuïtament a diversos equipaments culturals, com ara tots els que depenen del Museu d'Història de Tarragona (set recintes).

Un altre aspecte que s'ha implementat durant el 2008 ha estat la presència mediàtica de les parelles lingüístiques, participant al programa de TV3 10 cites, participant al programa Bocamoll (TV3) com a públic, sent entrevistades a Canal Català Tarragona i a les emissores de ràdio locals, especialment a través dels programes que el CNL de Tarragona presenta a Tarragona Ràdio (1/4 de català, 9a i 10a temporades ja) i a totes les emissores del Baix Penedès (Calafell Ràdio, Ràdio Bellvei, Ràdio l'Arboç, Ràdio Cunit i Ràdio el Vendrell), que la tardor passada estrenaven Fem anar la llengua.


CNL de Tarragona

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes