25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 2 de maig de 2017

Jornada de treball amb entitats col·laboradores del VxL a la DGPL

La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) va organitzar el 27 d'abril una Jornada de treball amb entitats que col·laboren amb el Voluntariat per la llengua (VxL).

Jornada de treball amb entitats col·laboradores del VxL a la DGPL

Les entitats que hi van participar van ser algunes de les 111 que l'any 2016 van constituir i gestionar parelles lingüístiques. També, com altres entitats col·laboradores del VxL, promouen la participació en el programa de les persones associades, vetllen perquè el català sigui la llengua habitual en les activitats pròpies i faciliten la participació dels voluntaris i aprenents en activitats de coneixement del territori, la cultura i la societat catalanes.

La Jornada va començar amb la benvinguda per part de la subdirectora general de Política Lingüística, Sra. Marta Xirinacs, que va destacar la importància que ha adquirit el VxL pel que fa a l'ús del català i la cohesió social. A continuació, Carles de Rosselló, Cap del Servei de Foment de l'ús del CPNL, va presentar algunes dades sociolingüístiques del català per emmarcar la Jornada i justificar la tasca del VxL i de les entitats. Àngels Guerrero, Cap del Servei de Recursos Lingüístics a la DGPL, va presentar les dades del VxL corresponents al 2016, destacant que el 3% del total de les parelles han estat formades per entitats i agraint-los la seva feina.

Dins l'apartat de nous projectes i bones pràctiques, les coordinadores del VxL a la DGPL i al CPNL (Sílvia Sanz i Anna Gallego respectivament), van presentar la nova modalitat virtual del VxL. Eulàlia Buch, de Plataforma per la llengua, va explicar el projecte "Puja al tren de la llengua"; Montserrat Fruitós, de Xamba Salut Mental, va exposar l'experiència amb parelles lingüístiques de l'àmbit de la diversitat funcional i Dolors Bertran, de la Fundació Claror, va parlar sobre el VxL a l'àmbit de l'esport, dins la campanya "Mou-te en català!" que l'entitat promou.

A continuació, la dinamitzadora del VxL del Centre de Normalització Lingüística de Sabadell, Lídia Coll, va explicar com treballa l'equip de dinamitzadors del VxL del CPNL arreu de Catalunya. Per acabar, es va demanar als representants de les entitats assistents (a més de les que havien exposat les bones pràctiques, hi havia la CAL, l'Associació Punt de Referència i CCOO de Barcelona, el Centre de Formació i Prevenció de Mataró , el Grup Sardanista Tot Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat i la Fundació Amàlia Soler de Vilafranca del Penedès) que fessin propostes per fer créixer la participació en el programa.

Els objectius principals de la Jornada de treball van ser reconèixer la tasca que duen a terme les entitats, compartir experiències i posar en comú propostes d'actuacions, materials i projectes de cara al futur del Voluntariat per la llengua.

L'any 2016, més de 100 entitats culturals, educatives, religioses, dedicades a la diversitat funcional, etc. van formar 1.736 parelles lingüístiques, de les quals 326 van ser gestionades directament per les mateixes entitats. El CPNL va gestionar la resta de parelles, fins arribar a les 10.018 que es van constituir a tot Catalunya l'any passat.


VxL.cat
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes