25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 12 de gener de 2009

El CNL de Tarragona posa en marxa un Pla d'acolliment lingüístic per a la comunitat xinesa

El pla del CNL s'inclou dins el Pla d'Acollida Municipal de la UTIC de l'Ajuntament

El CNL de Tarragona i la Unitat Tècnica d'Immigració i Ciutadania (UTIC) de l'Ajuntament de Tarragona han presentat el Pla d'acolliment lingüístic per a la comunitat xinesa resident a la ciutat, i que s'inclou dins el marc dels Plans d'Acollida Municipal que aplica la UTIC.

El CNL de Tarragona posa en marxa un Pla d'acolliment lingüístic per a la comunitat xinesa

El Pla d'acolliment lingüístic ofereix dos tallers bàsics d’acollida lingüística, habilitats socials i coneixement de l’entorn, tallers de 45 hores de durada en els quals 30 hores són de llengua catalana en un nivell molt bàsic i 15 hores són de coneixement de l’entorn i habilitats socials. La primera part l’executa un professor de català del CNL i la segona un mediador de la UTIC. Tot el procés es coordina des de l’inici fins a l’avaluació, de manera que el taller tingui un sentit de conjunt.

Segons les dades facilitades per l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, el setembre del 2008 a Tarragona hi vivien prop de 1.000 persones d'origen xinès (exactament 993), de les quals 720 són majors d'edat. Malgrat el creixement constant d'aquesta comunitat, als cursos de català que organitza el SLC de Tarragona només hi ha hagut dues inscripcions procedents d'aquest col·lectiu.

   Cursos i visites a basars i restaurants

Per això, des del setembre passat es va començar a treballar en aquest Pla, amb la incorporació al SLC de Tarragona d’un tècnic amb perfil de dinamitzador, Francesc Mínguez. Durant aquest temps ha fet contactes amb entitats i amb organitzacions, dins de la comunitat xinesa i altres organitzacions o administracions que hi tenen contacte, per establir canals de comunicació.

El dinamitzador ha fet visites a establiments comercials i restaurants regentats per persones de nacionalitat xinesa (60 en total) per difondre la necessitat d’aprendre català i usar-lo en les seves activitats socials i comercials. En aquestes visites també s’ha ofert un servei de traducció al català dels menús i cartes dels restaurants. I hem començat un curs de català per a alumnes xinesos (4 alumnes, una xifra modesta però el doble que tot el curs anterior).

Durant aquest any 2009 s'espera recollir el fruit d’aquesta feina prèvia i ampliar significativament l’oferta formativa. Tal com va dir la presidenta del Consell de Centre, Rosa M. Rossell, en la presentació del Pla a la premsa el dia 8 de gener, "estem segurs que aquesta línia de treball, en col·laboració amb l’IMSS, serà mútuament profitosa i, sobretot, serà bona per garantir que l’acolliment lingüístic arribi a tots els nous tarragonins".


CNL de Tarragona

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes