25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 28 d'abril de 2017

Conferència de la Dra. Vanessa Bretxa al Cicle de Sociolingüística de les Terres de l'Ebre

El 27 d'abril de 2017 va tindre lloc al campus Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Tortosa  la conferècnia "Les llengües dins a l'aula: una perspectiva longitudinal", a càrrec de la Dra. Vanessa Bretxa, professora de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Oberta de Catalunya.

Conferència de la Dra. Vanessa Bretxa al Cicle de Sociolingüística de les Terres de l'Ebre

L'acte formava part de la segona edició del  Cicle de Conferències sobre Sociolingüística a les Terres de l'Ebre, organitzat per Òmnium Cultural de les Terres de l'Ebre, l'Antena Cultural Tortosa de la URV, el col·lectiu Som Escola i el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE). La xarrada va comptar amb l'assistència de vint persones, majoritàriament dels àmbits de l'ensenyament, l'assessorament lingüístic i l'Administració. 

El cicle, amb el títol de "L'escola i la revitalització del català: la llengua a l'aula i al pati",  el va inaugurar la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa, el passat dia 24 de gener de 2017. La conferència inaugural va anar a càrrec de Miquel-Àngel Pradilla, professor titular de Fonètica i Fonologia i de Sociolingüística al Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i també membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, qui va fer la presentació de l'informe sobre la situació de la llengua catalana 2015, elaborat per la Xarxa Cruscat i l'Institut d'Estudis Catalans.

El cicle va continuar amb les conferències programades: "El sentit de la immersió lingüística i de la jerarquització lingüística en el sistema educatiu català", a càrrec de Pere Mayans i Balcells, cap del Servei d'Immersió i Acolliment Lingüístics del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i "La formació en sociolingüística: element clau per entendre actituds i comportaments", a càrrec de Bernat Joan i Marí de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i exsecretari general de Política Lingüística i exdiputat del Parlament Europeu. La darrera conferència del cicle serà "Usos i percepcions lingüístics de la joventut", i anirà a càrrec de Joan Pujolar, professor de la UOC. Tindrà lloc el dia 25 de maig, a les 18.00 h, al Campus Terres de l'Ebre de la URV.


Aquest segon cicle de sociolingüística parteix de la premissa que els ciutadans no escullen lliurement la llengua amb què s'expressen i es comuniquen amb els altres, sinó que és una elecció supeditada a l'entorn.  Es tracta d'una activitat reconeguda pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que certificarà l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE URV) per 10 hores. La inscripció per al professorat és en línia en l'oferta formativa de l'ICE. D'altra banda, des de la URV s'expediran certificats d'assistència per a estudiants o tècnics, però cal assistir al menys al 80% de les conferències per obtenir-los. La inscripció és gratuïta i s'ha de fer a través del correu suportantena@urv.cat. Són conferències obertes a tot tipus de públic interessat per la situació de la llengua catalana en la societat, però particularment a professors i estudiants i persones que generin opinió.


 


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes