25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 24 de desembre de 2008

La presentació de "Veus del món a Barcelona 2008" aplega més de 250 persones al Saló de Cent

L'alcalde, Jordi Hereu, i el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, van presentar el llibre i van inaugurar l'Espai Llengua i Cultura

El passat 23 de desembre, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, Bernat Joan, van presentar el llibre Veus del món a Barcelona 2008 en un Saló de Cent de l'Ajuntament ple a vessar, i van inaugurar l'Espai Llengua i Cultura, un nou equipament que neix per divulgar l'activitat cultural de Barcelona entre els nouvinguts que fan cursos de català bàsic.

La presentació de

El president del CPNL, Bernat Joan, l'alcalde Jordi Hereu i el primer tinent d'alcalde, Carles Martí.

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona va acollir la presentació del llibre Veus del món a Barcelona 2008, editat pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Ideat i dirigit pel Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, aquest recull de relats consta de 108 històries personals escrites en català per alumnes d'arreu del món que es troben en la primera fase d'aprenentatge de la llengua catalana a Barcelona.

Els protagonistes de l'acte van ser els 108 autors del llibre, però especialment els alumnes que van llegir la seva història davant el nombrós públic que hi havia al Saló de Cent. “Jo vull integrar-me en el primer món, però... aquesta societat vol que m’integri?”, va manifestar en la seva intervenció Patricia Gonzales, de Perú, tot convidant a la reflexió. Els alumnes Ekaterina Piltyay (Rússia) i Joy Alexanda (Nigèria), que van llegir en directe el seu testimoni, i Lahcen Bouhaddou (Marroc) i Karla Dayana (Bolívia), que van explicar les seves experiències a través de la televisió, van aconseguir emocionar i fer riure els assistents a l’acte.

L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va qualificar Veus del món a Barcelona d’ “oda a Barcelona”, va felicitar els nous barcelonins i barcelonines que han participat en el llibre i els va encoratjar a continuar aprenent el català. Pel secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, “Veus del món a Barcelona és un exercici de ciutadania que ens ajudarà a avançar cap a una societat civil més respectuosa amb la diversitat”.

En l’acte, conduït per la periodista de TV3 Núria Solé, també hi va intervenir Antoni Mir, director de Linguamón – Casa de les Llengües, institució que ha produït el DVD i la pàgina web www.veusdelmon.cat, dos documents audiovisuals que contenen els testimonis, en català i en les seves llengües d’origen, dels alumnes que han participat en el llibre. Mir va fer un elogi al multilingüisme i va posar Catalunya i Barcelona com a exemples de convivència lingüística per l’elevat nombre de llengües que s’hi parlen, alhora que va reivindicar la llengua com un valor emergent en l’actual món globalitzat.

Veus del món a Barcelona 2008 és un recull de les opinions que tenen sobre Barcelona els alumnes nouvinguts d’arreu del món que fan cursos bàsics de català a la ciutat. El llibre es compon de 108 relats que formen una reveladora radiografia de la ciutat vista amb els ulls dels qui l’acaben de descobrir

   Inauguració de l’Espai Llengua i Cultura

Tot seguit, després de la presentació del llibre Jordi Hereu, Bernat Joan i Paquita Sanvicén, directora de Planificació i Foment de la Secretaria de Política Lingüística, van inaugurar l’Espai Llengua i Cultura al carrer d'Avinyó, 52. L’Espai Llengua i Cultura neix per oferir als nouvinguts inscrits als cursos de català un marc d’integració en la vida cultural barcelonina. La iniciativa és fruit de l’augment que any rere any experimenta la demanda de cursos bàsics de català a la ciutat, els quals aquest 2008 han registrat 25.000 inscripcions, un 12,5% més que el 2007.

A més d’acollir una part d’aquest increment d’alumnes, la posada en marxa del nou equipament suposarà una millora significativa en la qualitat dels cursos. Des de l’Espai Llengua i Cultura s’oferiran activitats socioculturals complementàries a l’aprenentatge de la llengua i informació sobre l’oferta cultural de la ciutat als alumnes dels cursos dels primers nivells i als participants del programa Voluntariat per la llengua, amb l’objectiu d’esdevenir un punt de trobada intercultural que contribueixi a la cohesió social.

L’Espai Llengua i Cultura és finançat conjuntament per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona i serà gestionat pel Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona.

L’Espai Llengua i Cultura obre les seves portes acollint l'exposició del Consorci per a la Normalització Lingüística 20 anys junts pel català, que durant l'any 2009 es podrà visitar arreu de Catalunya. 

 


Centre de Normalització Lingüística de Barcelona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes